Copilul tau nu se odihneste bine sau nu adoarme atat de repede pe cat ti-ai dori? In acest caz, cateva schimbari mici pot face o diferenta enorma. Iti vom prezenta in continuare cateva sfaturi ce se potrivesc tuturor copiilor si care te vor ajuta sa ii oferi copilului tau un somn dulce si odihnitor. 

  1. Temperatura potrivita in camera  

Cand vine vorba temperatura ambientala, cei mai multi parinti au tendinta sa exagereze, din grija si, astfel, in camera copilului pot fi si peste 23 de grade. O temperatura mai ridicata de 20 de grade poate provoca numeroase neplaceri pentru cel mic, indiferent daca este nou-nascut sau copil care merge la scoala. Nici pentru adulti nu este recomandata o temperatura atat de ridicata. Copilul nu doar va transpira, dar se va confrunta si cu un somn agitat din cauza caldurii si va avea nasul, gura, gatul si ochii uscati, ceea ce poate duce la neplaceri si poate agrava unele afectiuni, cum ar fi o simpla raceala.

  1. Fara paturici

In primii ani de viata, pana cand copilul invata sa se inveleasca si dezveleasca, nu este indicata folosirea paturicilor pentru somn. Acestea pot fi extrem de periculoase, in cel mai rau caz ajungandu-se la asfixiere. Sunt si inconfortabile, pentru ca daca un bebelus se dezveleste pe timpul noptii si nu observi, ii va fi frig. Cel mai sigur este sa alegi un sac de dormit special realizat pentru bebelusi si copii. Acesta nu este un sac de dormit obisnuit, ci un fel de patura care se ,,imbraca” si care va tine copilului de cald, fara risc de asfixiere sau disconfort.

  1. Pijamale comode

Alegerea corecta a pijamalelor este extrem de importanta. Unii parinti aleg pijamale copii foarte groase pentru sezonul rece, chiar daca in camera este o temperatura ridica. Este important sa alegi pijamalele in functie de temperatura ambientala. Desigur, este bine sa ai si pijamale mai groase, pentru momentele in care nu ar functiona incalzirea sau daca planuiesti o excursie la munte si vrei sa te asiguri ca totul va fi bine. In rest, opteaza pentru pijamale comode, din bumbac, nu foarte largi si nu stramte.

  1. Fara zgomote sau lumini deranjante

Oricat de frumoase si atractive ar fi caruselele pentru patut cu lumini si zgomote, ar fi bine sa le opresti pe timpul somnului copilului. Daca lumina este prea puternica sau daca se roteste, va distrage atentia copilului si nu il va lasa sa se odihneasca. Copilul nu face diferenta intre zi si noapte, asa ca este important ca pe timpul noptii sa fie intuneric. De asemenea, este important ca bebelusul sau copilul sa nu doarma langa o sursa constanta de zgomot.

  1. Stabileste o ora de culcare

Pentru bebelusi in special, rutina este foarte importanta. Ii ajuta sa se adapteze mai bine la viata extrauterina. Astfel, este bine ca ora de culcare sa fie aceeasi in fiecare seara. Astfel, dupa un timp, vei observa ca bebelusului sau copilului incepe sa i se faca somn inainte de ora de culcare. 

 

Speram ca aceste informatii sa te ajute sa ii oferi copilului tau cel mai dulce somn!