Botezul este unul dintre cele mai emotionate si mai frumoase evenimente din viata unui om. De fapt, putem spune ca este primul eveniment important, dupa nastere bineinteles. Indiferent daca este vorba despre o ceremonie restransa, alaturi de familie si de cei mai buni prieteni sau de o petrecere cu fast, botezul trebuie celebrat si pe cat posibil, ar fi bine sa respecti si cateva traditii din zona ta. In cele ce urmeaza, vom vorbi despre rolul nasei la ritualul de botez si la baita de a doua zi. 

Indatoririle nasei in ziua botezului

Nasii sunt considerati parintii spirituali ai copilului, cei care ii vor ghida pasii in viata, alaturi de parinti si care vor avea intotdeauna o vorba buna si un sfat in momentele cele mai dificile din viata. Nu vom discuta despre ce inseamna indatoririle nasilor pe parcursul vietii copilului, ci strict despre ce trebuie sa faca nasa in ziua botezului si ulterior, la baita de a doua zi. 

In primul rand, nasa va trebui sa programeze data botezului si sa stabileasca toate detaliile alaturi de preot. Se vor mentiona daca sunt anumite piedici, daca exista anumite probleme de sanatate ale copilului sau daca este vreo cerinta anume, astfel incat botezul sa fie perfect. 

  • lumanarea de botez
  • trusoul bebelusului
  • tinuta pentru mers la biserica 
  • o icoana ce va fi sfintita si daruita parintilor
  • o bijuterie din aur
  • decoratiunile pentru biserica (spre exemplu, florile pentru cristelnita). 

Poti comanda online toate aceste produse, inclusiv trusouri botez care contin aproape tot ce ai nevoie in timpul slujbei. 

trusouri botez

Putem spune ca nasa este in rol principal la biserica, deoarece ea este cea care practic boteaza copilul. Il va tine in brate pe tot parcursul slujbei (mai putin la scufundare), il va prelua imediat ce este scos din apa, il va schimba in hainele de dupa botez si il va inapoi mamei. Nasa trebuie fie sa recite Crezul, fie sa il citeasca. 

La finalul slujbei, nasii platesc preotul si eventual servesc pe toti cei prezenti cu bomboane sau fursecuri. Este important ca nasii sa aduca la biserica vin si ulei ce vor fi sfintite. 

Baita de a doua zi 

In ceea ce priveste baita de a doua zi, putem spune ca se aplica regula ,,cate bordeie, atatea obiceiuri”. In functie de zona tarii unde locuiesti, te vei intalni cu diverse traditii. In continuare, iti vom prezenta pe scurt ce se intampla la baita de a doua zi si care este rolul nasei. 

Din nou, nasa este in rol principal, deoarece ea se va ocupa de baita. Este nevoie de o cadita (de preferat noua), apa neinceputa (stim ca la oras nu prea este posibil, decat daca esti prima persoana care deschide robinetul in ziua aceea) si numeroase ingrediente. 

In cadita se va pune apa si apoi diferite ingrediente ce difera in functie de zona tarii unde locuiesti. Neaparat trebuie un banut de argint (se gaseste de cumparat si poate fi personalizat), lapte, mir, fasa de la botez, petale de trandafiri, diverse seminte si graunte (spre exemplu porumb, ovaz), un fulg, o verigheta sfintita, un ou intreg (spalat bine inainte), busuioc. In timpul baitei, nasa ii ureaza copilului diverse: sa fie frumos, sa fie intelept, sa fie sanatos, sa fie cinstit si multe altele, pe masura ce adauga ingrediente in cadita. La final, apa de la baita se varsa la radacina unui pom, iar fasa se pune la uscat pe o oglinda. 

Asadar, dupa cum poti observa, nasa este foarte importanta in timpul slujbei de botez si de asemenea la baita de a doua zi. Daca vrei sa nu dai gres si sa respecti traditiile, cel mai bine ar fi sa te interesezi care se respecta in zona in care locuiesti.