Nu este usor sa fii parinte, cu atat mai mult cand bebelusul sau copilul este bolnav. Insa, oricat ar fi de greu, trebuie sa iti stapanesti emotiile si sa gandesti rational, mai ales daca este vorba despre afectiuni comune si usoare. Bineinteles, nu spune nimeni ca este usor ca bebelusul sa fie bolnav, insa cu siguranta nu trebuie sa te consumi psihic astfel incat sa ajungi sa te imbolnavesti si tu. 

 

Unul dintre cele mai comune simptome in randul bebelusilor, care poate aparea inca din primele saptamani de viata este rosu in gat. Aceasta este denumirea populara, deoarece in spatele acestui simptom se pot ascunde diferite afectiuni. ,,Rosu in gat” nu este o afectiune asa cum se crede, ci o reactie a organismului in urma unei boli ale sistemului respirator sau cauzata de o boala a copilariei. Chiar si o simpla viroza poate cauza rosu in gat, asa ca nu este cazul sa te panichezi. 

 

Acest rosu in gat este inflamarea amigdalelor si a faringelui si de obicei este primul simptom ale unei afectiuni din copilarie, alaturi de febra. Cand observi acest simptom, este bine sa tii bebelusul sub supraveghere, sa ii tratezi febra daca apare si sa anunti pediatrul care iti va spune ce este de facut. 

 

Rosu in gat: simptome 

In functie de cauza aparitiei rosului in gat, poti observa diferite simptome. Cel mai adesea, este vorba despre o faringo-amigdalita, care se poate rezolva cu ajutorul unui tratament adecvat. Pe langa culoarea rosiatica a gatului, se mai pot observa si urmatoarele simptome: 

  • respiratie urat mirositoare 

  • dificultate la inghitire 

  • durere de urechi

  • limba incarcata 

  • durere de cap

  • reguseala

  • rinoree

  • dispnee

  • stare subfebrila si chiar febra. 

 

Ce faci in caz de febra? 

Cel mai adesea, rosu in gat este asociat cu febra sau cu starea subfebrila. Din nefericire, foarte multi parinti apeleaza la leacuri babesti pentru a scadea febra copilului, ceea ce poate fi foarte periculos. In primul rand, copilul care are febra, trebuie dezbracat, nu invelit. De preferat este sa il lasi doar intr-un body. Bebelusii nu transpira si nu isi pot regla temperatura corpului la fel ca adultii, asa ca este important sa nu le fie crescuta temperatura si mai mult cu ajutorul hainelor. Apoi, nu aplica bebelusului comprese cu spirt sau otet. Acestea nu doar ca nu au efect, dar sunt si periculoase, deoarece pielea bebelusului imediat absoarbe alcoolul din spirt si din otet si se poate ajunge pana la afectarea ficatului. 

 

Cel mai bine este sa lasi bebelusul cat mai dezbracat, intr-un body copii, sa ii uzi manutele cu apa (nu foarte rece) si sa ii administrezi un antitermic doar dupa ce te-ai consultat cu medicul pediatru. In cazul in care febra este foarte mare, s-ar putea sa fie nevoie sa mergi la spital. 

 

 

Cum tratezi rosu in gat? 

Pentru a trata rosu in gat este nevoie sa tratezi cauza, practic afectiunea care a determinat acest simptom. Cel mai bine este sa apelezi la medicul pediatru, care in urma analizelor si consultului, iti va indica tratamentul ideal. Pana sa ai un plan de tratament, este important ca bebelusul sa fie hidratat si sa incerci sa scazi febra. 

 

Speram ca aceste informatii sa iti fie de folos!