În vremurile noastre toate informațiile de care avem nevoie sunt la doar un clic distanță, dar cu toate acestea pare uimitor cum unele mituri din popor reușesc să treacă de bariera timpului și de ce nu, chiar și de evoluția științei și a tehnologiei.

Așa se face că unele dintre cele mai creative povești și legende populare ce se păstrează din moși strămoși sunt acelea despre perioada sarcinii.

De la forma burții care îți poate spune sexul bebelușului până la ideea că zborul cu avionul poate fi periculos pentru gravide, miturile sunt la tot pasul. Însă, care dintre acestea sunt adevărate și care nu?

Haideți să aruncăm o privire asupra celor mai populare 10 mituri despre sarcină și să descoperim adevărul științific din spatele lor.

 

Mitul 1: Forma și înălțimea burții îți pot prezice sexul bebelușului.

Ceea ce este cu adevărat impresionant este că acest mit datează de generații, încât am putea face un joc de societate în jurul lui! Dar adevărul este că burtica în sarcină nu e un glob de cristal care prezice viitorul.

Forma și înălțimea burții în timpul sarcinii nu sunt legate de sexul bebelușului, ci de o serie de alți factori, pe care îi enumerăm mai jos:

  • Dimensiunea și poziția bebelușului - fiecare bebeluș se așază într-un anumit mod în uter, iar acesta poate afecta modul în care arată burtica.
  • Tonusul muscular al mamei - femeile cu mușchi abdominali puternici pot avea burtici mai „țuguiate”, în timp ce mușchii abdominali mai slăbiți vor descrie burtici mai „rotunde”.
  • Numărul de sarcini anterioare - femeile care au mai fost însărcinate pot avea burtici mai mari sau mai „lăsate”, deoarece mușchii abdominali și uterul au mai fost întinși.
  • Cantitatea de lichid amniotic - cât de mare sau de mică este burtica depinde și de cantitatea de lichid amniotic din cavitatea uterină.

Unora li se pare distractiv să încerce să ghicească sexul bebelușului bazându-se pe forma burții și este perfect în regulă; totuși este important să înțelegem că acest lucru este doar un mit și singurele metode cu adevărat sigure de a determina sexul bebelușului sunt ecografiile și testele genetice.

 Așadar, următoarea dată când cineva îți spune că vei avea un băiat pentru că burta ta e „țuguiată” poți să te amuzi și să le explici de ce nu este așa!

 

Mitul 2: Ar trebui să mănânci pentru doi în timpul sarcinii.

Cui nu i-ar plăcea să aibă o scuză perfectă pentru a mânca în plus tot ce-și dorește? Dar din păcate sarcina este doar o justificare la îndemână pentru un apetit mai crescut.

Deși necesarul caloric crește în mod evident în timpul sarcinii, în realitate nu ai nevoie să dublezi aportul caloric și este foarte important să menții o alimentație sănătoasă și echilibrată pentru tine și bebelușul tău. Oricât de îndreptățită ai fi să te răsfeți cu o porție dublă din felurile tale preferate de mâncare, e bine să ai în vedere totuși că „mâncatul pentru doi” poate duce deseori la probleme de sănătate.

În timpul sarcinii, corpul tău necesită o cantitate de calorii suplimentară, dar nu înseamnă că trebuie să mănânci pentru două persoane. O femeie însărcinată ar trebui să consume cu doar aproximativ 300-500 de calorii în plus pe zi în cel de-al doilea și al treilea trimestru, în funcție de recomandările medicului.

Dacă dublezi aportul caloric, te expui riscului de a te confrunta cu diverse probleme de sănătate cum ar fi diabetul gestațional, hipertensiunea, dificultăți la naștere și recuperare postnatală mai dificilă. De asemenea, luarea excesivă în greutate poate afecta sănătatea bebelușului tău, ducând la un număr mai mare de kilograme la naștere și posibile probleme de sănătate pe termen lung.

Îți recomandăm să menții o dietă echilibrată și sănătoasă, concentrându-te pe calitatea alimentelor pe care le consumi, nu pe cantitate. Consumă mai multe fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase și nu uita să te hidratezi corespunzător.

 

Mitul 3: Sarcina este o perioadă de boală și slăbiciune.

Sarcina nu este o afecțiune, ci o perioadă naturală și foarte specială în viața unei femei. Totuși este absolut firesc să să te simți obosită, cu mai puțină energie decât de obicei, având in vedere că în corpul tău se petrec schimbări majore pentru a crea un mediu perfect în care noua viață să se dezvolte corespunzător.

La începutul sarcinii este posibil să experimentezi stări de oboseală, senzație de rău, schimbări de dispoziție și alte simptome care necesită mai mult repaus, liniște și timp pentru odihnă, însă nu e cazul să îți anulezi toate activitățile, să te izolezi de lumea exterioară sau să te transformi într-o persoană vulnerabilă. În timpul acestei perioade, corpul tău trece printr-o serie de schimbări majore pentru a susține dezvoltarea unui copil, dar nu înseamnă că ești „bolnavă”.

Adevărul este că femeile sunt extrem de puternice și capabile să se adapteze la multe schimbări. Ascultă-ți corpul, ai grijă de tine și nu lăsa pe nimeni să te trateze ca pe o pacientă.

 

Mitul 4: Dacă ai arsuri la stomac, bebelușul o să aibă mult păr.

Dacă mitul acesta ar fi adevărat, ne-am pregăti cu șampon și pieptene din prima zi de arsuri!

În realitate, arsurile la stomac sunt un simptom frecvent în timpul sarcinii, cauzate de schimbările hormonale, în special creșterea nivelului de progesteron, care relaxează mușchii esofagului, creează reflux acid și senzația de arsură. Totodată, pe măsură ce sarcina progresează și uterul se extinde, crește și presiunea asupra stomacului, ceea ce va contribui și mai mult la senzația arsurilor din stomac.

Așa se face că în popor s-a creat această poveste amuzantă că dacă o femeie gravidă suferă de arsuri la stomac, bebelușul se va naște cu o podoabă capilară bogată. Totuși dacă ești în plină sarcină și te confrunți cu arsuri la stomac, nu te îngrijora. Asta nu înseamnă că bebelușul tău va fi o mică maimuțică păroasă! Este doar corpul tău care se adaptează la noul statut și este complet firesc ce se întâmplă.

În cazul în care disconfortul este prea mare, mergi să discuți cu medicul care îți supraveghează sarcina; există multe opțiuni sigure și eficiente ca să gestionezi aceste simptome.

În cele din urmă, indiferent dacă bebelușul tău se va naște cu mult sau puțin păr, cu siguranță va fi o adevărată binecuvântare.

 

Mitul 5: Dacă ești însărcinată și vezi un foc, copilul o să aibă pistrui.

Se spune că dacă o femeie gravidă se uită la foc, copilul ei se va naște cu pistrui. Sună ca o poveste inventată în jurul focului de tabără în serile de vară, nu-i așa? Dar înainte să începi să îți faci griji că o seară liniștită în fața unui foc de tabără ar putea să-i umple fața de pistrui micuțului tău, haide să clarificăm câteva lucruri.

În primul rând, pistruii sunt determinați genetic, nu de stimuli vizuali. Așa că indiferent dacă ești o viitoare mămică ce iubește grătarele în aer liber sau pur și simplu îți place să te cuibărești în fața unui foc într-o seară rece, nu trebuie să îți faci griji că asta poate influența în vreun fel apariția sau absența pistruilor la bebelușul tău.

Pistruii sunt de fapt niște mici depozite de pigment melanic ce apar în special la persoanele cu piele și păr deschise la culoare. Pistruii sunt moșteniți genetic și nu pot fi „provocați” de ceea ce vede mama în timpul sarcinii. Genele pentru pistrui se transmit de la părinți la copii, așa că dacă tu sau partenerul tău aveți pistrui, există o șansă ca și micuțul vostru să îi aibă.

Și nu în ultimul rând, trebuie să recunoaștem că pistruii sunt absolut adorabili! Dau un plus de unicitate și personalitate chipului unei persoane și sunt considerați de mulți un semn distinctiv de frumusețe.

Deci, chiar dacă focul ar putea provoca apariția pistruilor (ceea ce nu are niciun fundament științific), chiar și așa nu ar fi deloc un lucru rău. Dacă micuțul tău se va naște cu pistrui sau nu, cu siguranță va fi un bebeluș perfect!

 

Mitul 6: Dacă burta este înaltă, vei avea o fată, dacă este joasă, vei avea un băiat.

Poate că bunica ta ți-a spus cu toată convingerea că vei avea un băiat pentru că burta ta este mai „lăsată”, sau poate că vecina ta de la parter te-a felicitat pentru viitoarea ta fetiță atunci când ți-a văzut burta „ridicată”. Însă realitatea este că forma și înălțimea burții nu sunt influențate de sexul bebelușului.

Forma burții în sarcină este determinată de mai mulți factori. De exemplu, dimensiunea și poziția bebelușului, tonusul muscular al mamei, numărul de sarcini anterioare, toate acestea pot influența modul în care arată burtica ta. Fiecare femeie este unică, iar corpul fiecărei femei răspunde în mod diferit la o sarcină, așa că este perfect normal să arăți diferit față de alte femei însărcinate, chiar dacă aveți același termen.

Data viitoare când cineva încearcă să ghicească sexul copilului tău bazându-se pe forma burții tale, zâmbește și explică-le că bebelușul tău își alege propriul său loc confortabil în burtica ta, fără să țină cont de vreo regulă legată de sex.

Așadar, dacă ai o burtă înaltă sau joasă, mare sau mică, rotundă sau în formă de picătură, aceasta nu are nicio legătură cu sexul bebelușului. Cel mai important este să fii sănătoasă și fericită, pentru că aceasta este cu adevărat ceea ce contează pentru bebelușul tău!

 

Mitul 7: Pofta de dulce indică o fată, iar pofta de sărat un băiat.

Sigur că am fi vrut ca acest mit să fie adevărat - ar fi fost atât de simplu să ghicim sexul bebelușului după pofta de ciocolată sau murături. Cine ar mai avea nevoie de aparatură performantă pentru ecografii?

Poftele în sarcină sunt o experiență comună pentru multe femei, iar unele dintre acestea pot părea neobișnuit de specifice sau intense. Însă ele nu sunt o modalitate precisă de a ghici sexul copilului. Sigur, exista acest mit străvechi ce sugerează că pofta de dulce indică o fată, iar pofta de sărat - un băiat. În ciuda faptului că acest mit pare a fi logic și foarte convenabil, nu există dovezi științifice care să îl susțină.

De fapt, poftele în sarcină sunt de obicei generate de schimbările hormonale care au loc în corpul tău. Ele pot determina dorința pentru anumite alimente sau combinații de alimente pe care s-ar putea să nu le fi considerat atractive sau posibile înainte de sarcină. De asemenea, poftele pot fi un semn că organismul tău are nevoie de anumiți nutrienți.

Așadar, dacă te trezești în miez de noapte cu o dorință nebună de a mânca murături cu gem pe pâine sau dacă nu te poți opri din mâncat hamsii prăjite, bucură-te de aceste momente unice! Totuși nu îți crea așteptări despre sexul bebelușului pe baza acestor pofte.

Adevărul va fi dezvăluit când va fi momentul potrivit - fie la ecografia de specialitate, fie la naștere. Până atunci bucură-te de această călătorie uimitoare și lasă-te surprinsă de toate schimbările și experiențele pe care ți le aduce sarcina!

 

Mitul 8: Sarcina te îngrașă și te lasă cu burtă.

În timpul sarcinii, corpul tău se schimbă în moduri pe care nu ți le-ai fi imaginat niciodată. de la modificările de dimensiune ale burții, la schimbarea conturului corpului și creșterea în greutate, iar toate acestea sunt normale și necesare pentru a susține dezvoltarea bebelușului tău.

Cu toate acestea, un mit care ne sperie teribil în societatea noastră este ideea că după naștere, corpul unei femei „nu va mai fi niciodată la fel”. Și într-adevăr este doar un mit.

Procesul de revenire la forma de dinainte de sarcină poate dura o vreme și poate să necesite efort. Fiecare femeie este diferită și fiecare corp se recuperează la propriul ritm. Cu o alimentație sănătoasă, exercițiu fizic regulat, susținere din partea partenerului de viață și o doză de răbdare, majoritatea femeilor își pot reveni complet după sarcină.

Asta nu înseamnă că trebuie să te aștepți la un corp „perfect” după naștere - orice definire a acestui termen este, pană la urmă, relativă și nu reflectă varietatea și diversitatea corpurilor umane. Sarcina și nașterea sunt experiențe transformatoare și este normal ca și corpul tău să poarte urme ale acestei transformări.

Important este să te simți sănătoasă și confortabilă în propriul tău corp, indiferent de forma sau mărimea sa.

Așadar, mitul că sarcina îți va lăsa corpul într-o formă nedorită pentru totdeauna poate fi demontat. Nu te lăsa prinsă în capcana acestor așteptări nerealiste și bucură-te de fiecare etapă a acestei călătorii extraordinare. Corpul tău este minunat și face lucruri incredibile - merită tot respectul și dragostea ta!

 

Mitul 9: Nu poți să faci sport în timpul sarcinii.

Exercițiul fizic în timpul sarcinii, atât timp cât este făcut în mod sigur și sub supraveghere medicală, este nu doar sigur, ci chiar benefic. Te va ajuta la gestionarea creșterii în greutate sănătoase în timpul sarcinii și îți va îmbunătăți sau menține nivelul general de stare de bine. Unele studii sugerează că exercițiul fizic ar putea ajuta la prevenirea complicațiilor la naștere și la reducerea disconfortului cauzat de durerile de spate.

Mai mult decât atât, exercițiul fizic este foarte benefic pentru starea ta de spirit. Activitatea fizică te poate ajuta la gestionarea stresului și contribuie la o mai bună stare de bine, prin eliberarea de endorfine, cunoscute și sub numele de „hormonii fericirii”.

Desigur, pentru liniștea ta poți să consulți un medic înainte de a începe orice program de exerciții în timpul sarcinii și să te asiguri că exercițiile pe care le alegi sunt sigure și corespunzătoare pentru tine și bebelușul tău. Tipul și intensitatea exercițiilor care sunt adecvate pot varia în funcție de starea ta de sănătate și de stadiul sarcinii.

Așadar, în loc să eviți exercițiul fizic în timpul sarcinii, îmbrățișează-l ca pe o parte integrală a unei sarcini sănătoase - cu precauția necesară și sub îndrumarea unui specialist.

 

Mitul 10: E periculos să zbori cu avionul în timpul sarcinii.

Zborul în timpul sarcinii este în general considerat sigur pentru majoritatea femeilor gravide. Presiunea atmosferică și altitudinea nu afectează în mod direct sarcina. De asemenea, turbulențele sau mișcările avionului nu provoacă lucruri precum declanșarea travaliului sau ruperea membranelor. Totuși, există câteva considerente pe care orice gravidă care planifică să zboare trebuie să le țină cont.

De exemplu, călătoria cu avionul poate fi inconfortabilă din cauza presiunii scăzute în cabina avionului, care poate provoca balonare și indigestie.

Poziția îndelungată în șezut pe scaun și lipsa mișcării pot crește riscul de a dezvolta tromboză venoasă profundă (TVP), o afecțiune serioasă în care se formează un cheag de sânge într-o venă profundă, de obicei în picioare.

Companiile aeriene au politici care restricționează călătoriile pentru femeile gravide de regulă în ultimul trimestru de sarcină doar pentru că există riscul de a intra în travaliu în timpul zborului și nu vei putea primi îngrijire corespunzătoare.

Prin urmare, este important să te consulți cu medicul tău înainte de a călători, mai ales dacă ai o sarcină cu risc crescut sau ești aproape de termen. Dacă medicul tău îți permite să zbori, urmează sfaturile acestuia pentru zborul în siguranță: ridică-te și mergi pe coridorul avionului cât de des poți, bea multă apă pentru a te hidrata și poartă ciorapi de compresie dacă medicul tău îți va spune acest lucru.

 

Sarcina este o călătorie unică și minunată, plină de surprize și momente memorabile, dar și de provocări. Iar printre acestea se numără și miturile ingenioase de mai sus.

Este normal să ne simțim uneori confuze în fața atâtor informații și idei greșite despre sarcină. Însă, când vine vorba de acestea, haideți să le privim cu amuzament, să ne informăm din surse sigure. Dacă ai vreo îndoială sau orice întrebare, nu ezita să îți consulți medicul sau moașa, căci ei sunt cei mai în măsură să îți ofere sfaturi și recomandări potrivite ție.

Sperăm că acest articol a reușit să scoată adevărul din spatele celor mai răspândite mituri despre sarcină și argumentele prezentate te vor ajuta să te bucuri de această perioadă minunată fără griji inutile.

Bottom of Form