Evolutia unui bebelus este impresionanta chiar si de la zi la zi. Pe masura ce creste, bebelusul bifeaza anumite etape de dezvoltare, insa este bine de stiut ca acestea sunt repere generale. Fiecare bebelus se dezvolta in ritmul sau, asa ca nu trebuie sa te panichezi daca nu a dezvoltat o abilitate la timpul potrivit. Este important ca bebelusul sa fie consultat des de catre pediatru, iar daca este sanatos, nu sunt motive de ingrijorare. In cele ce urmeaza, vom discuta despre bebe la 3 luni: cum se dezvolta pana la aceasta varsta si la ce ar trebui sa acorzi atentie astfel incat bebelusul tau sa fie sanatos si fericit. 

Varsta de trei luni este primul ,,hotar” important din viata unui bebelus. Acum, incepe sa fie din ce in ce mai activ si mai curios si va incerca sa isi ridice capsorul pentru prima data. Asadar, sa vedem care sunt cele mai importante schimbari prin care trece un bebelus la 3 luni. 

Somnul 

Pentru ca un bebelus sa se dezvolte corect, are nevoie de cat mai mult somn. In primele doua luni de viata, un bebelus doarme cea mai mare parte din timp, insa incepand cu a treia luna, va deveni mai activ si tiparul de somn se va schimba. Astfel, este posibil ca bebelusul sa inceapa sa doarma mai multe ore fara intrerupere pe timp de noapte (4-6) si ziua va sta mai mult timp treaz. Ca o regula generala, la trei luni, bebelusul are nevoie de aproximativ 14-16 ore de somn pe zi, insa nu te impacienta daca bebelusul doarme mai mult sau mai putin si nu il forta sa doarma. Important este cum se simte si modul in care se dezvolta. 

Comportament

Varsta de 3 luni este considerata a fi una dintre cele mai solicitante. Bebelusul incepe sa recunoasca obiecte si persoane, va face primele incercari de rotire de pe spate pe parti, isi va ridica capsorul cand sta pe burta. Tot acum, bebelusul incepe sa isi descopere manutele si piciorusele si va incepe sa se joace mai mult cu ele si sa le bage in gurita. Zambetul si rasul bebelusului nu mai sunt simple reflexe: el incepe sa raspunda in special persoanelor dragi, pe care le recunoaste, asa ca va fi un moment emoționant cand bebelusul va rade pentru prima data cu pofta. Tot acum este si varsta la care bebelusul incepe sa duca diverse obiecte la gura, pentru a se familiariza cu diverse texturi si pentru a cunoaste mediul inconjurator. Nu il descuraja, insa asigura-te ca tot ceea ce duce la gura este curat si sigur. 

Obiecte necesare 

Datorita acestor noi etape de dezvoltare, bebelusul va avea nevoie de cateva obiecte in plus. Astfel, sunt importante jucariile sigure pentru aceasta varsta. Alege diferite texturi si dimensiuni, astfel incat bebelusul sa fie permanent surprins de jucarii si sa isi dezvolte abilitatile motrice. 

 

Trei luni este si varsta la care cei mai multi bebelusi sunt botezati, asa ca nu uita sa cumperi cele necesare acestui eveniment important. Printre obiectele carora trebuie sa le acorzi atentie se numara si trusouri botez, banuti de argint, lumanarea de botez, hainute pentru marele eveniment si altele. 

 

Speram ca ti-au fost de folos aceste informatii referitoare la dezvoltarea bebelusului la 3 luni!