CUM ȘTIU SIGUR?

Dacă bănuiești că ai putea fi însărcinată sau pur și simplu îți dorești să fii mai bine informată, te afli în locul potrivit. În cele ce urmează discutăm și îți împărtășim care sunt primele semne ale apariției unei sarcini, îți vom explica pas cu pas cum să le identifici și cum să-ți confirmi sarcina.

Știm că acest subiect este unul foarte sensibil și încărcat de emoții, așa că te invităm să parcurgi un articol cald și prietenos, în care îți vom oferi toate informațiile de care ai nevoie pentru a te ghida în această etapă emoționantă.

 

  1. SIMPTOME ȘI SEMNE TIMPURII – TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII

Înainte de a-ți confirma sarcina este posibil să observi anumite lucruri și simptome precoce care să îți dea de bănuit. Primele semne de sarcină pot fi ușor de confundat cu alte afecțiuni sau stări fizice, dar cunoașterea acestora și înțelegerea modului în care funcționează corpul tău te pot ajuta să le recunoști. Trebuie să ai în vedere că fiecare femeie este diferită, iar simptomele pot varia ca intensitate sau momentul apariției.

Iată câteva dintre cele mai comune semne ale sarcinii în primele săptămâni:

 

a) Unde-i menstruația mea?  Dacă ai un ciclu regulat, amenoreea este primul lucru pe care îl vei observa atunci când ești însărcinată și este indicat să faci un test de sarcină.

Cu toate acestea lipsa menstruației nu este întotdeauna un semn de sarcină. Există și alte condiții medicale ce cauzează întârzierea sau absența menstruației, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice, stresul puternic, tulburările alimentare, anumite tratamente medicamentoase, efortul fizic intens sau luarea bruscă în greutate.

De asemenea, este important să știi că unele femei pot avea sângerări chiar și pe timpul sarcinii. Așadar, dacă suspectezi o sarcină, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să-ți cumperi un test de sarcină și/sau să te adresezi unui medic ginecolog.

 

b) De ce sunt sânii mei atât de sensibili?  Modificările hormonale dansează în corpul tău, ceea ce faci ca sânii să tăi devină sensibili, umflați sau să se schimbe la culoare și textură în primele săptămâni de sarcină.

Corpul unei femei experimentează multe schimbări hormonale, însă progesteronul, un hormon steroid produs în principal în ovare, dar și în placentă în timpul sarcinii, poate conduce la umflarea și sensibilizarea sânilor. Acest lucru se poate întâmpla chiar dinainte să-ți dai seama că ești însărcinată.

Alte semne posibile ale sarcinii ar mai fi: o mărire a venelor de pe piept, modificarea areolelor (zonele închise la culoare din jurul sfârcurilor) și apariția unor mici umflături pe areole, numite tuberculii lui Montgomery.

Primele simptome de sarcină pot fi destul de inconfortabile, dar în general tind să se atenueze după primele săptămâni.

Dacă durerea este severă sau dacă observi alte modificări care te îngrijorează, este important să discuți cu un medic.

 

c) De ce mă simt atât de obosită?  Creșterea nivelului de progesteron cauzează o senzație de somnolență. Acesta are un efect sedativ asupra organismului, de aceea uneori o femeie însărcinată se simte mult mai obosită decât de obicei.

În plus, corpul feminin lucrează intens pentru a susține dezvoltarea sănătoasă a fătului, ceea ce obosește și mai tare. Trebuie să menționăm totuși că modificările metabolismului și ale fluxului sanguin, dar și stresul emoțional asociat cu sarcina, vor contribui foarte mult la senzația de oboseală mai mare.

 

d) De ce mă simt rău dimineața?  În popor am auzit despre ele sub denumirea de „greața de dimineață", deși poate apărea în orice moment al zilei și este declanșată de anumite mirosuri mai pregnante sau de alimente.

Deși nu toate femeile însărcinate experimentează acest simptom, el poate să apară chiar și la două săptămâni după concepție. Unele femei se simt rău doar ocazional, în timp ce altele pot avea senzație de vomă aproape tot timpul.

Cauza exactă a grețurilor matinale nu este bine cunoscută, dar specialiștii spun că este legată de modificările hormonale ce se produc în timpul sarcinii. În mod special de hormonul numit „gonadotropina corionică umană” (HCG), care începe să se producă după ce un ovul fecundat se implantează în peretele uterin.

 

e) De ce sunt atât de emoțională? O sarcină îți va aduce modificări în întreg organismul, așa cum este de așteptat în crearea unei vieți umane, dar mai ales schimbări bruște de dispoziție, făcându-te să te simți mai emotivă sau mai sensibilă decât de obicei.

Emoțiile joacă alba-neagra în timpul sarcinii datorită fluctuațiilor hormonale care apar în timpul sarcinii, anumiți neurotransmițători din creier sunt afectați, ceea ce va duce la schimbări rapide ale stării tale de spirit.

Nu te îngrijora! Este absolut normal, o femeie însărcinată va simți valuri de emoții, de la fericire și entuziasm la anxietate și depresie. În plus, trebuie să iei în considerare faptul că și celelalte simptome precum starea de oboseală, grețurile sau alte semne ale sarcinii vor avea un impact semnificativ asupra stării tale mentale.

Este important să discuți despre ceea ce trăiești cu medicul tău, cu partenerul, familia extinsă sau alți oameni în care ai încredere. În unele cazuri, schimbările severe ale dispoziției ar putea fi un semn al unei condiții mai serioase, cum ar fi depresia prenatală.

Partea bună este că în prezent sunt multe resurse de încredere disponibile pentru toate dintre noi care ne confruntăm cu probleme de sănătate mintală în timpul sarcinii, deci este foarte important să cauți ajutor dacă simți că ai nevoie de el.

 

f) De ce merg atât de des la toaletă? Pe măsură ce uterul începe să se mărească va presa vezica urinară, iar asta te va face să simți nevoia să urinezi mai des.

Poate ai observat că trebuie să mergi la toaletă mai des decât de obicei. Acesta este un simptom comun care debutează chiar de la primele semne, fiindcă în timpul sarcinii corpul tău produce mai mult fluide, iar rinichii tăi lucrează mai mult pentru a filtra acest exces.

Chiar dacă te confrunți cu urinări frecvente este important să fii bine hidratată. Totuși, dacă simți vreo durere sau senzația de arsuri în timpul urinării, sau cu atât mai mult, dacă observi sânge în urină, ar trebui să consulți de urgență medicul ginecolog, întrucât acestea pot fi semne ale unei infecții urinare.

 

  1. METODE DE CONFIRMARE A SARCINII – TRECI LA ACȚIUNE

Dacă ai bifat unul sau mai multe dintre semnele de mai sus și bănuiești că ești însărcinată este important să îți confirmi sarcina pentru a te putea bucura în siguranță de această perioadă minunată. Iată cum poți face asta:

 

a) Testul de sarcină – În general este sigur și poate fi efectuat din confortul casei tale. Totodată este cel mai simplu și cel mai rapid mod de a confirma o sarcină.

Testele de sarcină de la farmacie funcționează prin detectarea unui hormon numit gonadotropina corionică umană (HCG) în urină, hormon produs de corpul tău atunci când un ovul fertilizat se implantează în peretele uterin. Majoritatea testelor de sarcină pot detecta HCG chiar și la câteva zile după ce ciclul a întârziat.

Urmează și respectă instrucțiunile specifice incluse în cutia testului de sarcină pe care l-ai cumpărat. De obicei testarea propriu-zisă implică colectarea unei probe de urină (se recomandă să fie din prima urină a dimineții, atunci când concentrația de HCG este cea mai ridicată) și introducerea vârfului testului în urină sau picurarea direct pe test cu ajutorul unei pipete. După perioada de timp specificată pe cutie (de obicei câteva minute), rezultatul va apărea.

Un rezultat pozitiv indică prezența HCG și, prin urmare, o sarcină probabilă. Dacă testul este negativ, dar bănuiești că ești însărcinată, așteaptă câteva zile și repetă testul.

 

b) Consultația la medic - Dacă testul de sarcină de acasă indică două liniuțe este important să faci o programare la medicul tău ginecolog pentru a confirma sarcina.

Medicul îți va face un examen fizic, veți discuta despre istoricul tău medical și îți va recomanda analize de sânge sau o ecografie pentru a confirma sarcina și a evalua sănătatea fătului. Testul de sânge poate detecta sarcina mai devreme și este mai precis decât decât cel clasic, de urină.

 

c) Ecografia - O ecografie în primele săptămâni de sarcină va confirma prezența unui sac gestațional și, ulterior, a unui embrion. Pe lângă confirmarea sarcinii, ecografia îți poate oferi informații despre localizarea sarcinii și vârsta gestațională, ecografele medicale utilizând unde sonore pentru a crea o imagine a copilului în uter.

 

Fie că te afli la începutul călătoriei tale ca viitoare mamă sau poate îți dorești să fii mai bine informată cu privire la primele semne ale sarcinii și cum să le identifici, amintește-ți întotdeauna că fiecare femeie și fiecare sarcină sunt unice, iar simptomele se pot manifesta diferit de la organism la organism.

În cazul în care crezi că ești însărcinată îți recomandăm să iei legătura cu un medic specialist ca să te asiguri că tu și bebe veți avea parte de cea mai bună îngrijire specializată, să te asiguri că primești informații corecte și sfaturi medicale adaptate nevoilor tale.

Oricare ar fi alegerea ta, noi îți dorim multă sănătate și stare de bine în această călătorie delicată, dar minunată a maternității!