Sarcina dureaza de regula noua luni, insa sunt si situatii in care acest termen este mai scurt sau mai lung. Este foarte important sa stii macar cu aproximatie data conceptiei, astfel incat toate masuratorile sa fie cat mai aproape de realitate si mai ales sa se poata calcula data estimativa a nasterii. 

 

Cu toate ca sarcina dureaza aproximativ noua luni, vei observa ca medicul va masura acest interval in trimestre si in saptamani, bineinteles bazandu-se si pe ceea ce ii vei spune (daca stii data conceptiei sau macar sa ii spui data ultimei menstruatii). 

 

De la luna la luna, vei observa schimbari enorme in ceea ce priveste atat bebelusul, dar si felul in care te simti fizic si psihic. Toate schimbarile sunt normale, asa ca nu trebuie sa iti faci griji, cu toate ca hormonii te vor face sa te simti destul de ciudat si sa nu te intelegi nici tu. In cele ce urmeaza, iti vom prezenta principalele modificari pe care le aduce sarcina, in fiecare luna. 

LUNA 1

In prima luna de sarcina, cele mai multe gravide nu isi vor da seama ca sunt insarcinate, mai ales daca nu planificau o sarcina sau daca nu erau sigure ca vor reusi. Simptomele pe care ar trebui sa le observi apar dupa saptamana a4-a de sarcina si sunt urmatoarele: 

  • dureri de sani

  • ameteli

  • bufeuri

  • intepaturi la nivelul burtii

  • oboseala 

  • gust si miros mai dezvoltate. 

De asemenea, incepand cu saptamana a treia, s-ar putea ca testele de sarcina sa iasa pozitive. 

LUNA 2 si 3

Lunile doi si trei sunt de obicei cel mai greu de suportat de catre gravide. Apar greturile si ametelile tot mai dese, toate simturile sunt accentuate si oboseala este la ordinea zilei. Partea buna este ca spre sfarsitul lunii a treia, ar trebui ca greturile sa dispara, asta daca nu cumva esti una dintre gravidele ce se vor confrunta cu greturi toata sarcina sau cu o sarcina toxica. Aceste luni sunt si cele in care se pot face testele de screening din sange, mai ales cele genetice. In ceea ce priveste copilul, la sfarsitul lunii trei incep sa se formeze conexiunile neuronale. 

LUNA 4

Luna a patra de sarcina aduce mai multa liniste: o sa incepi sa te simti fizic mai bine, iti vei recapata pofta de mancare, energia va incepe sa creasca si per total, nici nu vei simti ca esti insarcinata. Burtica va incepe sa se vada si probabil va fi momentul cand cunoscutii vor observa. Tot in aceasta luna va scadea considerabil riscul de avort spontan si la ecografie s-ar putea sa afli sexul bebelusului. De asemenea, ar trebui sa incepi sa simti primele miscari ale copilului. 

LUNA 5

In luna a cincea vei incepe sa experimentezi putin din greu ce te va astepta in ultimul trimestru de sarcina. Uterul s-a marit considerabil si astfel nu vei mai putea dormi pe spate si nici nu vei mai putea sta prea mult timp intinsa in aceasta pozitie. Vei incepe sa simti cum ligamentele se intind, asa ca nu te speria daca vei simti mici dureri. 

LUNA 6

In luna a sasea de sarcina, in corpul tau vor aparea o serie de modificari. Este momentul in care se vor dezvolta vergeturile, vei incepe sa simti cum se umfla picioarele si de asemenea este posibil sa observi primele semne de melasma. Tot acum ti se vor recomanda si analize pentru preeclampsie si diabet gestational. 

LUNA 7

Luna a saptea de sarcina aduce noi modificari in corp, noi analize si de asemenea se recomanda vaccinul DTP (difterie, tetanos si tuse convulsiva) in cazul in care nu a fost facut deja. Este momentul sa incepi cursurile de puericultura si sa discuti cu medicul despre modul in care vei naste. 

LUNA 8

In luna a opta de sarcina vei incepe sa simti contractiile Braxton Hicks. Bebelusul este din ce in ce mai activ si vei simti nevoia sa incepi sa pregatesti bagajul pentru maternitate. Deja instinctul de cuibarit incepe sa se manifeste, asa ca nu te ingrijora daca vei simti nevoia sa schimbi aspectul casei si sa pregatesti camera bebelusului. 

LUNA 9

Ultima luna de sarcina, luna a noua, este si cea in care nu mai ai rabdare sa nasti. Starea de disconfort este la maximum, copilul este pregatit de nastere si abia astepti sa il tii in brate. Este si momentul in care incepi pregatirile pentru botez, deoarece imediat va zbura timpul. Iti sugeram sa te uiti si la trusouri botez pentru a-ti face o idee ce trebuie sa continua si eventual sa vorbesti cu nasa copilului pentru a alege cea mai buna varianta. 

 

Fiecare sarcina depinde de la persoana la persoana, astfel unele femei vor naste la noua luni, altele vor depasi termenul si unele femei vor naste prematur. Important este sa nu te panichezi si sa iti asculti intotdeauna medicul. 

In incheiere, am vrea sa stim ce fel de schimbari observi tu in organsim de la luna la luna!