Dacă citești acest articol probabil te afli în acea etapă unică și intensă a vieții numită „maternitatea primelor luni” și te simți copleșită de realitățile noului tău rol. Acea perioadă în care orele zilelor zboară și totuși nopțile sunt interminabile.

E simplu să te pierzi în rolul de mamă și să uiți de tine, dar scriem acest articol pentru tine si vrem să știi că da, este posibil și esențial pentru bunăstarea ta să îți oferi un respiro, oricât ar fi de mărunt, chiar și în mijlocul acestui început de călătorie haotic.

Pentru a avea grijă de micuțul tău trebuie să ai grijă și de tine! Iată cum:

 

1. Găsește-ți un refugiu în casă

 

Înainte de a fi mamă, aveai un loc special unde îți plăcea să te retragi? Poate o cameră specială, un colț liniștit sau chiar o canapea confortabilă, nu dimensiunea locului e importantă ci felul în care te face să te simți.

Acum, cu bebelușul mereu în preajmă, aceste spații de relaxare par inaccesibile. Cu toate acestea este important să îți găsești un nou refugiu, chiar dacă este doar un colț al casei la propriu. Acest loc poate fi locul tău de respiro, unde poți citi o carte sau asculta o melodie preferată fără distrageri.

Orice mamă nouă înțelege lupta continuă pentru echilibru și pentru un moment cu ea însăși. Trebuie să înțelegem cât de vital este acest timp cu sine pentru sănătatea mentală și emoțională.

Mai mult decât atât, acest refugiu pe care îl creezi nu este doar un loc fizic. Este și un spațiu mental. Acesta este un loc unde poți să îți dai voie să te deconectezi de la cerințele materne, chiar și pentru doar câteva minute. Nu este o dovadă de egoism sau neglijență; este auto-compasiune. Este recunoașterea faptului că, înainte de a fi mamă ești și o ființă umană, cu nevoi și dorințe proprii firești, umane.

Poate că în aceste momente alegi să meditezi, să scrii într-un jurnal sau să îți petreci timpul reflectând la ceea ce ai realizat în acea zi. Sau poate că alegi să stai pur și simplu în tăcere, absorbind liniștea și calmul. Să nu te gândești la absolut nimic. Indiferent de alegerea ta, este important să îți amintești că meriți acele momente.

Dacă te simți vinovată că îți iei acest timp, amintește-ți că pentru a putea oferi celor din jurul tău cea mai bună versiune a ta, trebuie mai întâi să te îngrijești de tine. Chiar și avioanele ne instruiesc să ne punem mai întâi măștile de oxigen nouă înainte de a-i ajuta pe alții.

În plus, dacă reușești să integrezi această practică în rutina ta zilnică, s-ar putea să descoperi că relația ta cu tine însăți și cu cei din jurul tău se îmbunătățește. Fiindcă prin dedicarea unui timp de calitate ție însăți, îți reamintești valoarea ta unică și rolul esențial pe care îl ai în viața micuțului tău.

Așadar, ia-ți o pernă, o pătură moale sau o carte bună și găsește-ți locul de respiro. Chiar și în haosul și frumusețea maternității, merită să ai un colț doar pentru tine.

 

Cu drag, 

O mamă ca și tine