Se spune că „e nevoie de un un sat întreg pentru a crește un copil” și este foarte adevărat.

Dă-le voie celor din familia ta și prietenilor să te ajute. Chiar dacă sunt doar 20 de minute în care cineva vine și se joacă cu bebelușul în timp ce tu faci un duș lung și relaxant, acele 20 de minute pot face o diferență uriașă în starea ta de spirit.

 

Pe măsură ce te adaptezi rolului de părinte simți că ești sub presiunea de a face totul perfect, de a fi tot timpul disponibilă și de a reuși să gestionezi totul singură. Dar adevărul este că nimeni nu se așteaptă ca tu să fii supereroină. În spatele fiecărei mame de succes se află o rețea de sprijin: familia, prietenii, vecinii și, uneori, chiar și străini care oferă o mână de ajutor la nevoie.

Chiar dacă ești o persoană independentă, obișnuită să își rezolve singură problemele, această perioadă de adaptare poate fi mai ușoară dacă lași pe cineva să te ajute. Fie că este vorba de cineva care vine să te ajute cu treburile casnice, fie că este un prieten care vine cu un preparat culinar delicios sau chiar un vecin care îți oferă sfaturi bazate pe experiența lui, fiecare gest contează.

 

Permite-ți să accepți ajutorul și să înțelegi că nu e un semn de slăbiciune, ci unul de forță.

 

Acordându-ți acest privilegiu, oferi, de fapt, o oportunitate celor din jur să fie parte din aventura ta și să îți demonstreze cât de mult țin la tine și la micuțul tău.

În plus, aceste interacțiuni pot crea amintiri neprețuite și pot fortifica legăturile pe care le ai cu cei din jur. Copilul tău va crește într-un mediu unde generozitatea, compasiunea și comunitatea sunt valorizate.

Așadar, data viitoare când cineva îți oferă să te ajute, spune „Da, mulțumesc!” și oferă-ți acel moment de respiro, fie el și scurt. Te vei întoarce cu energia reînnoită și cu un sentiment de recunoștință, pregătită să oferi înapoi și să fii un model pozitiv pentru copilul tău. Pentru că, într-adevăr, este nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil și fiecare individ din acel „sat” are un rol esențial în dezvoltarea lui armonioasă.

 

Cu drag, 

O mamă ca și tine