De ce se catara copiii peste tot?
Ca mamă de micuță exploratoare, m-am întrebat mereu de ce fetița mea simte nevoia să se cațăre peste tot și, cu această ocazie, să îmi dea palpitații de fiecare dată. M-am documentat pe marginea acestui subiect așa că sunt pregătită să vă împărtăsesc și voua secretul.
Am cel mai simplu răspuns pentru voi: pentru că vor și pentru că pot. Și asta ar trebui să ne bucure, de fapt.
Pe măsură ce cresc, copiii simt nevoia să exploreze cât mai mult lumea înconjurătoare, să facă ceea ce văd la adulți (asta pentru că principalul mecanism de învățare comportamentală în primii 5-6 ani de viață este imitarea), vor să își demonstreze că sunt capabili să își exerseze abilitățile dobândite până în acel moment.
De cele mai multe ori copiii se cațără peste tot pentru că vor să stea ca mami și ca tati așa că se cățăra pe canapea, vor sa ajungă la dulapurile de sus cum ajung părinții, așa că se cățăra pe mobilă, sunt curioși să vadă ce se află în diverse locuri, așa că le escaladează ca să iși satisfacă curiozitatea.
Aceste acțiuni fac parte din procesul lor de creștere, cățăratul fiind o componentă din dezvoltarea motricitatii grosiere, care înseamnă dezvoltare armonioasa și sănătoasă, înseamnă dorință de descoperire a mediului înconjurător, înseamnă dezvoltare emoțională susținută. În plus, s-a constat faptul că acei copii care prezintă abilități reduse în această arie au și întârziere în dezvoltarea limbajului.
Asa ca respirați adânc, fiți acolo lângă copilul vostru, asigurați-vă că (foarte important!) are parte de un mediu sigur, unde se poate cățăra în siguranță, că este îmbrăcat în haine confortabile și lejere și bucurați-vă că e energic, că e dornic să exploreze, că e fericit, că reușește lucrurile pe care și le propune.
Lasă un comentariu