Apa este o parte vitală în multe din procesele metabolismului uman. Din punct de vedere medical, oamenii cu o stare bună de sănătate pot trăi până la opt săptămâni fără mâncare dacă dispun de apă, însă fără apă nu pot trăi mai mult de o săptămână. Tot din categoria de sfaturi medicale, specialiștii estimează ca bărbații ar trebui sa consume aproximativ 3 litri de apă pe zi, iar femeile aproximativ 2.2 litri de apă pe zi. Evident această cantitate poate să varieze în funcție de mai mulți factori - greutate, stare generală de sănătate, nivel de activitate, locul unde trăiește persoana etc. Eu de exemplu, am nevoie de mai puțină, fiind mai slabă. :) Însa, ca proaspătă mămică, m-am tot întrebat de ce cantitate de apă are nevoie copilul meu. Așa că pe lângă sfatul pediatrului, am căutat informații din surse oficiale, apelând la Organizația Mondială a Sănătății. Mai jos un mic ghid: 

 

Necesarul de apă pentru bebeluși 0-6 luni

 

Organizația Mondială a Sănătății spune că până la 6 luni, dacă bebelușul este alăptat, acesta nu are nevoie de apă (laptele matern conține 80% apă). Sfatul se aplică și în cazul bebelușilor hrăniți cu formulă de lapte praf (care se prepară cu apă).

 

Odată cu începerea diversificării, se poate introduce și apa. Pentru că bebelușul va primi în continuare lapte și pentru că alimentele care sunt oferite conțin și ele apă, necesarul nu este foarte mare, undeva la 100 ml/ kg corp lichide în 24 de ore. Recomandarea este ca apa să se ofere după mese sau între mese, nu în timpul meselor.

 

Necesarul de apă zilnic pentru copiii cu vârste între 1-3 ani

 

După 1 an necesarul de apă ar trebui să crească, mai ales că scade cantitatea de lapte consumat, iar mesele copilului sunt deja o rutina. Între 1 și 3 ani un copil ar putea să consume în jur de 1.3 litri de lichide pe zi (din băuturi și alimente consumate). Este recomandat să-i creăm copilului un obicei sănătos de a bea apă, mai ales că sunt la vârsta la care dorința de explorare este mare, fără să fie conștienți de nevoia de apă. Lipsa apei îl poate face pe copil mai iritabil, obosit, lipsit de concentrare, în unele cazuri poate da chiar dureri de cap. Așa că trebuie să acordăm o importanță majoră apei și să urmărim să nu apară deshidratarea.

 

Necesarul de apă zilnic pentru copiii cu vârste mai mari de 3 ani

 

Cum este de așteptat, pe măsură ce cresc, copiii au nevoie de mai multă apă:

  • 4-8 ani: 1.6 litri pe zi (lichide și alimente, dintre care 1.1-1.3 litri să reprezinte doar lichidele)

  • 9-13 ani: 1.9 litri pe zi (lichide și alimente, dintre care 1.3-1.5 litri să reprezinte doar lichidele)

  • Peste 14 ani: 2.6 litri pe zi de lichide

 

Cantitatea de apă poate crește când este foarte cald afară. Pentru că, de fapt, consumul lichidelor (și în special al apei) în decursul unei zile, fie că e vară, fie că e iarnă, ar trebui să fie pe măsura pierderilor, deoarece corpul nu poate tolera pierderi mari de apă.

 

Sper să vă fie util!

 

Cu drag,

Lavinia

BebeKiki.ro