E vară şi mulți ne pregătim sau suntem deja în vacanță, pe plajă, iar copiii în costume de baie la bălăceală. Soarele, pe cât de necesar e (în special pentru vitamina D), pe atât de periculos poate deveni dacă ne expunem prelungit și fără să ne protejăm corespunzător. M-am gândit că ar fi util să dezbatem subiectul protecției solare.

Medicii dermatologi susțin că există foarte mulți pacienți care nu știu cum să utilizeze corespunzător produsele cu factor de protecție solară, diminuându-le efectul. Mai adaug eu, prin observație, că există o reținere față de a utiliza produse cu protecție solară, motivele fiind “vreau să mă bronzez uniform”, “cremele de protecție solară conțin chimicale periculoase”, “eu am pielea mai închisă la culoare și nu am nevoie”, “pe vremea mea nu foloseam așa ceva” și lista poate continua.

Ce spun specialiștii? Utilizarea cremei de protecție solară are o mulțime de beneficii, cum ar fi:

  • Previne apariția arsurilor solare,

  • Previne apariția petelor pigmentare,

  • Reduce efectul de îmbătrânire a pielii,

  • Reduce riscul de cancer de piele,

  • Contribuie la bronzarea uniformă și de lungă durată.

Razele UV

Razele UV sau ultravioletele sunt radiații electromagnetice a căror lungime de undă este mai mică în comparație cu radiațiile luminii percepute de ochiul uman. Denumirea acestora este inspirată de culoarea care se regăsește în spectrul luminii albe. Soarele este cea mai importantă sursă de raze UV și totodată, poate cea mai dăunătoare.

Razele ultraviolete pot fi împărțite în mai multe categorii, în funcție de lungimea de undă a fiecărui tip. Iată care sunt aceste tipuri și ce consecințe provoacă asupra pielii noastre:

Razele UVA sunt prezente pe tot parcursul anului, chiar și în zilele mohorâte și ploioase. Acestea reprezintă 95% dintre ultravioletele care ajung pe suprafața pământului și au lungimi de undă cuprinsă între 400nm și 320 nm. Radiațiile UVA străbat norii, sticla și stratul epidermic al pielii noastre, unde produce daune la nivelul țesutului conjunctiv. Ba chiar mai mult decât atât, acestea pot afecta ADN-ul pielii, favorizând apariția ridurilor, unul dintre semnele îmbătrânirii premature a pielii. Radiațiile UVA nu cauzează arsuri solare, acesta fiind și motivul pentru care, în trecut, nu erau considerate un factor de risc al cancerului de piele. Totuși, studiile recent efectuate relevă legătura dintre acțiunea lor și această boală.

Razele UVB există în proporție de 5%, însă sunt și mai puternice decât cele UVA. Acestea au lungimi de undă cuprinse între 320 nm și 280 nm.

Deși razele UV reprezintă doar 5% din cantitatea de radiații solare care ajung pe pământ, acestea sunt extrem de puternice. În plus, dacă stratul de ozon blochează razele UVC, cele UVA și UVB ajung pe pământ și au o serie de efecte negative asupra pielii noastre. Ele sunt responsabile de arsurile solare și pot cauza cancerul de piele. Practic, în primă fază, pielea se va alege cu o arsură și va deveni inflamată și roșie. Mai apoi, cu cât arsurile solare devin mai intense și mai dese, crește riscul ca daunele să nu mai poată fi reparate prin procesele naturale care au loc la nivelul pielii. Ca o consecință, pot să apară modificări ale materialului genetic, acestea fiind cauzele principale ale cancerului de piele.

SPF și protecția împotriva razelor UV

SPF-ul (Sun protection Factor sau Factorul de protecție solară) se referă, în general, la protecția în fața razelor de tip UVB și la prevenirea eritemului. Atunci când achiziționăm o cremă de protecție solară, trebuie să urmărim ca eticheta acesteia să specifice faptul că aceasta ecranează și razele de tip UVA.

Când se aplică loțiunea solară

Aplicarea loțiunii cu factor de protecție solară trebuie să facă parte din rutina noastră zilnică de îngrijire a pielii. E important să ai tot timpul la îndemână un produs din această categorie și să îl folosești de fiecare dată când ieși din casă. În plus, trebuie să menționăm un aspect esențial: radiațiile ultraviolete sunt prezente într-o cantitate mai mică sau mai mare în orice anotimp (nu doar vara), de aceea crema cu factor SPF se aplică pe toată durata anului.

În ceea ce privește momentul zilei în care ar trebui să folosim acest produs, este ideal să o facem dimineața, înainte cu jumătate de oră de a ieși din casă. Dacă vrei să elimini această perioadă de așteptare alege produse pe bază de dioxid de titan și oxid de zinc care formează instant un strat protector pe piele.

Frecvența aplicării cremei de protecție

Dacă ai aplicat dimineața, după duș, și mergi la birou sau în orice alt spațiu închis, nu va fi nevoie sa reaplici protecția solară până la sfârșitul programului când te vei expune iar la razele soarelui. Însă, dacă îți vei petrece majoritatea timpului afară, va fi necesar să reaplici produsul pe piele (substanțele active din formulele cremei de protecție se descompun sub acțiunea razelor de soare).

Deci (dacă stai toată ziua afară) refolosește crema de protecție o dată la două ore. Dacă transpiri sau înoți, poți crește frecvența aplicărilor (de preferat imediat după ce ai ieșit din apă). Dacă utilizezi un produs rezistent la apă, trebuie să știi că vei beneficia, însă, de doar 40 de minute de protecție după ce ai ieșit din piscină/ mare. Există, totuși și produse etichetate ca având ”rezistență superioară la apă” care sunt eficiente până la 80 de minute după contactul cu apa.

Care este cantitatea corectă de produs cu SPF?

Potrivit specialiștilor dermatologi sunt suficiente aproximativ 30 de grame de cremă pentru a proteja întreaga suprafață a corpului. Această regulă este valabilă în cazul în care ai adoptat o ținută sumară, care expune mare parte a corpului. Cantitatea necesară de produs scade, însă, dacă porți haine care acoperă corpul mai bine. Pentru a proteja perfect fața, gâtul și pieptul, acele zone ale corpului foarte expuse și, de altfel, foarte sensibile, ai nevoie de aproximativ o jumătate de linguriță de produs.

Cu toate acestea, atunci când vorbim despre cantitatea corectă de produs cu SPF trebuie să ținem cont și de textura formulei folosite. Astfel, o textură mai densă acoperă mai mult din suprafața corpului, în timp ce o loțiune fluidă necesită, de cele mai multe ori, un strat mai gros pentru a oferi protecția dorită.

Ordinea aplicării cremei de soare în rutina de îngrijire a pielii

Loțiunea de protecție solară se aplică după ce ai folosit crema hidratantă și înainte de a începe utilizarea produselor de machiaj. Este necesar un interval de timp de aproximativ 20 – 30 de minute de la aplicarea cremei cu SPF și până la folosirea fardurilor. Astfel, loțiunea se va absorbi în piele, iar produsele cosmetice de make-up nu vor interfera cu substanțele active din formula sa.

În cazul în care vrem să ne protejăm și de soare și de țânțari, aplicăm prima dată crema cu protecție SPF, iar la aproximativ 20-30 de minute aplică și produsul împotriva țânâarilor.

Metoda corectă de aplicare a loțiunii cu SPF

Pentru a asigura o distribuire uniformă a produsului, aplică loțiunea solară prin tamponare și nu prin frecare. În acest mod vei favoriza, de asemenea, absorbția mai rapidă a cremei și vei preveni iritațiile pielii.

Cum se îndepărtează de pe ten crema cu SPF?

Demachierea tenului este o etapă absolut indispensabilă pentru sănătatea și frumusețea pielii. Curățarea feței se realizează cu un demachiant pe bază de ulei, în cazul în care ai folosit un produs cu factor de protecție. Agenții care filtrează razele UV sunt solubili în ulei, de aceea produsele de demachiere care conțin ulei sunt cele mai eficiente în acest caz. La fel ca oricare alt produs aplicat pe ten și loțiunea de protecție poate crea probleme (blocarea porilor, iritații etc.) dacă nu este îndepărtată corect.

Zone ale corpului pe care nu trebui să le omiți în aplicarea cremei

În timp ce anumite părți ale corpului beneficiază din plin de efectele loțiunii cu factor de protecție solară, altele pot fi neglijate sau omise în momentul aplicării acestui produs. De exemplu, porțiunea din spatele genunchilor poate fi trecută rapid cu vederea, însă și aceasta necesită protecție împotriva razelor UV. Această porțiune a pielii este foarte sensibilă și poate căpăta arsuri însoțite de disconfort dacă nu este protejată corespunzător.

Același lucru este valabil și pentru alte zone ale corpului, cum ar fi partea exterioară a labei piciorului, scalpul (în cazul persoanelor cu calviție), partea superioară a palmelor, pielea de pe coate sau lobul urechii. Toate acestea prezintă riscul de a dezvolta cancer de piele, la fel ca orice altă componentă a corpului.

De ce e importantă protecția solara (și) iarna

Dermatologii ne îndeamnă să fim vigilenți pe tot parcursul anului atunci când vine vorba despre metodele de protecție pentru piele, nu numai în toiul verii, atunci când soarele ne arde pielea în mod vizibil.

Zăpada reflectă aproximativ 80% din radiațiile UV emise de soare, ceea ce înseamnă că pielea ta poate fi atacată de două ori de aceleași radiații. De asemenea, e important să știi ca peste 80% din radiațiile solare penetrează norii, ceea ce înseamnă că inclusiv în zilele în care soarele nu apare pe cer, riscul la care pielea ta este expusă este același ca în zilele însorite.

Atunci când mergi la munte, radiațiile care îți atacă pielea sunt chiar mai puternice și mai agresive pentru că radiațiile sunt mai intense pe măsură ce crește altitudinea. Mai exact, intensitatea radiatiilor creste de 4-5 ori cu fiecare 300 de metri adaugați altitudinii la care te afli. Cu cât ești mai sus față de nivelul mării, cu atat radiațiile sunt mai puternice.

Vântul și zăpada îndepărtează loțiunea cu factor de protecție de pe piele, ceea ce înseamnă că aceasta trebuie reaplicată pe timpul zilei, mai ales dacă practici sporturi de iarnă.

Let's have fun under the sun!