Un copil fericit și echilibrat are nevoie de dragoste necondiționată din partea ambilor părinți, dar mai ales să vadă și să simtă dragostea dintre părinții lui, chiar dacă rolurile lor sunt fundamental diferite.

Nu este un secret pentru nimeni faptul că mama reprezintă lumea naturală a bebelușului. Mama este figura centrală în creșterea și dezvoltarea lui în special în primele luni de viață, aceasta dedicându-și majoritatea timpului pentru îngrijirea puiului său.

 

Dar care este ecoul venirii pe lume al bebelușului pentru proaspătul tătic?

Chiar dacă majoritatea studiilor s-au axat pe interacțiunea mamelor cu bebelușii, în ultimii ani a crescut tot mai mult interesul pentru a observa modul în care implicarea tăticilor în viața copiilor le înfluențează acestora dezvoltarea cognitivă și comportamentală. Este important să le recunoaștem rolul și meritele, întrucât tații sunt cel mai important suport psihologic pentru mamă și devin un model de urmat pentru copii, oferindu-le sentimentul de protecție și siguranță.

 

Viața tăticilor se schimbă la fel de mult odată cu apariția nou-născutului în familie. Brusc, toate lucrurile cu care erau obișnuiți până la acel moment se schimbă complet, li se schimbă prioritățile și devin de cele mai multe ori cei care așează perna sub spatele mamei care alăptează, cei care ridică pe umăr bebelușul lovindu-l ușor pe spate pentru a elimina aerul din stomăcel, cei care plimbă bebelușul ca să adoarmă după ce a fost hrănit, fac cumpărăturile, gătesc și primesc invitații nerăbdători să viziteze minunea recent venită pe lume.

 

Lipsa somnului îi afectează pe ambii părinții, într-o măsura sau alta

Credeți că pentru un bărbat este mai ușor să se adapteze noului program de somn al bebelușului?

Mulți părinți aleg să doarmă împreună cu bebelușul odată cu venirea din spital, iar studiile arată cum contactul fizic pe timpul nopții îl ajută să se simtă în siguranță și să se dezvolte neuronal. 

Însă ritmul alert al vieții cotidiene continuă, tăticii se trezesc dis de dimineața ca să meargă la job sau poate la două în unele cazuri, iar cei mai mulți dintre ei se întorc de la muncă și preiau micul om cu nevoi mari de cum intră pe ușă. Astfel le oferă proaspetelor mămici timp să respire câteva minute, suportul și întelegerea faptului că sunt împreună în această provocare. 

Trebuie subliniat faptul că și tații își depășesc propriile limite în încercarea de a echilibra balanța dintre muncă și casă, sub presiunea noilor responsabilități.

 

Tații care se implică în creșterea și educarea copiilor au beneficii uriașe pentru propria lor viața

Să fii un tată bun în definiția noastră înseamnă să fii un tată prezent. Să îi oferi copilului iubire și înțelegere, să îl încurajezi să exploreze în siguranță mediul înconjurător și să îi oferi cea mai prețioasă resursă: timpul tău.

Desigur că este o responsabilitate uriașă să dai viață și nu doar față de micul om din brațe, cât mai ales pentru susținerea întregii familii. Adesea după naștere mamele experimentează dezechilibre hormonale și au o imensă nevoie de sprijinul partenerilor lor pentru a depăși stările complexe care le copleșesc. În aceeași măsură bebelușii simt nevoia de conectare, să fie ținuți în brațe, să li se citească povești sau să fie legănați în timp ce li se fredonează cu voce caldă un cântecel de liniștire. Când mama este epuizată după nopți albe și lungi de alăptare, de schimbat scutece  și de verificat temperatura dacă cel mic este bolnav, fix atunci este cea mai mare nevoie de implicarea tatălui.

Rolul lui în aceste momente este crucial pentru depășirea unor praguri emoționale extrem de importante în noua ordine a familiei.

 

Studiile efectuate în ultimii ani au demonstrat că bărbații care s-au implicat în mod activ în activitățile zilnic de îngrijire și educare ale copiilor au dezvoltat un atașament profund față de ei, și-au consolidat stima de sine și au imbunătățit relațiile cu cei din jurul lor. Viața tăticilor este pur și simplu minunată atunci când iau parte zi de zi la înflorirea bobocului de floare pe care l-au plantat în ființa iubită.

Iar copiii care au parte de un tată prezent în viața lor se dezvoltă mult mai bine din punct de vedere cognitiv și au performanțe școlare mai bune, se integrează mai bine în activități sociale la nivel de grup și au un nivel crescut de încredere în sine în raport cu lumea exterioară.