Organizarea unui botez poate fi destul de complicata daca nu stii exact cum ar trebui sa se desfasoare slujba, care sunt traditiile ce inca se pastreaza si de ce ai nevoie astfel incat totul sa decurga perfect. Botezul este un eveniment emotionant, cu inseamnatate religioasa si din fericire, inca este un eveniment ce nu a devenit comercial. Parintii isi boteaza copiii din credinta si nu pentru ca ,,asa se face”. 

In legatura cu desfasurarea propriu-zisa a botezului, este bine sa stii ca pe parcursul slujbei, vei avea nevoie de diferite obiecte, ce vor face parte din trusoul bebelusului. Aceste obiecte sunt necesare pentru buna desfasurare a evenimentelor si pentru ca bebelusul sa se simta cat mai confortabil. Trebuie sa stii ca poti comanda trusouri botez gata realizate sau poti sa personalizezi tu un trusou, in functie de ceea ce crezi ca ar trebui sa contina. In continuare, iti vom prezenta cele cinci obiecte ce nu ar trebui sa lipseasca din nici un trusou si carora le poti alatura si altele, in functie de preferintele tale. 

 

  1. Panza de mir

 

Panza de mir este o panza alba si subtire in care va fi scos copilul direct din cristelnita. Aceasta panza este bine sa se pastreze la loc de cinste, alaturi de toate amintirile bebelusului. Se spune ca are incarcatura emotionala si spirituala, datorita faptului ca este primul lucru atins de proaspatul crestin. 

 

  1. Fasa 

 

Alaturi de panza de mir, are rolul de a infasura bebelusul proaspat scos din apa si de a-l ajuta sa nu ii fie frig pana in momentul in care va fi imbracat in tinuta special pregatita pentru acest eveniment. Fasa este de obicei o bucata de material de 1 metru patrat, alba. Atat panza de mir, dar si fasa pot fi personalizate cu numele bebelusului si eventual cu data botezului. 

 

  1. Sticluta de mir

 

Sticluta de mir se foloseste in timpul slujbei pentru a mirui proaspatul crestin si este o sticluta ce va fi pastrata in casa mult timp dupa botez. Mirul se poate folosi oricand dupa aceea, mai ales ca are o asemenea incarcatura spirituala. 

 

  1. Cutiuta pentru par

 

In timpul botezului, preotul va taia o suvita mica de par pe care o vei putea pastra la locu de cinste intr-o cutiuta speciala. 

 

  1. Sapun si prosop pentru preot 

 

Nu in ultimul rand, trebuie sa mentionam si sapunul si prosopul pentru preot, care se ofera inainte de ritualul botezului, astfel incat sa isi spele mainile si sa le stearga. 

Bineinteles ca nu sunt singurele obiecte ce pot fi integrate intr-un trusou de botez. Pe langa acestea cinci, se mai pot regasi prosopele pentru stergerea bebelusului, scutece, o iconita, o bijuterie pentru bebelus si multe altele. Depinde doar de preferintele parintilor si nasilor ceea ce se va regasi in trusou. 

 

In incheiere, speram sa iti fie de folos toate aceste informatii! 

 

Sursa foto articol: arhiva personala, botezul Erikai; poze trusouri bebekiki.ro.