Ieri, 22 aprilie 2022, a fost sărbătorită Ziua Pământului, iar astăzi, 23 aprilie 2022 celebrăm Ziua Internațională a Cărților. Este o ocazie excelentă să facem o listă a cărților care îi invață pe cei mici să aibă grijă de natură. Grija pentru mediu ar trebui să devină pentru toți locuitorii Pământului o preocupare majoră, asta pentru că resursele nu sunt infinite, iar poluarea a ajuns la cote inimaginabile. Și cum obiceiurile bune se învață acasă, este datoria părinților să fie un exemplu în acest sens si să îi învețe pe copii cum să aibă grijă de natură la rândul lor. Din fericire există o mulțime de cărți pentru copii care vin în sprijinul părinților și îi invață pe cei mici despre lume și tot ce au nevoie să știe. În continuare vă prezentăm o listă de cărți cu inițiativele de a-i familiariza și învăța pe cei mici despre mediul înconjurător și grija de natura.

  • Pupo învață să protejeze natura, de Mirabela Les – este o carte de povești care tratează o tema ecologică și anume grija pentru păduri, de ce este bine să le protejăm și de ce nu este bine să tăiem copacii. Cățelușul Pupo, în aventura sa prin pădure, se întâlnește cu mai multe animaluțe de la care învață de ce e bine să protejăm natura. Ilustrațiile sunt atractive pentru cei mici și îi introduce în povestea lui Pupo.

 

  • Ai grijă de planeta ta. Stropește cu apă! de Nuria Jimenez, Empar Jimenez –  este o carte pentru copii care le explică de ce viața ar fi imposibilă fără apă și de ce trebuie să avem grijă de rezervele de apă ale Pământului. Copiii vor afla o mulțime de lucruri despre apa de pe Pământ, așa cum apare ea pretutindeni și despre ce putem face fiecare dintre noi pentru a o păstra curată și proaspătă, pentru a da ocazia tuturor să se bucure de beneficiile sale.

Stropeste cu apa! Ai grija de planeta ta - Nuria Jimenez, Empar Jimenez

  • Ai grijă de planeta ta. Sufla aerul! de Nuria Jimenez, Empar Jimenez – o altă carte a acelorași autori din care cei mici vor afla o gramadă de lucruri despre aer, așa cum există el pretutindeni și despre ce putem face fiecare dintre noi pentru a-l păstra proaspăt și bun, pentru a da ocazia fiecărei ființe să își umple plămânii cu aer curat. Aerul nu-l vedem, dar este peste tot în jurul nostru și trebuie să-l protejăm cum putem noi mai bine.

Sufla aerul! Ai grija de planeta ta - Nuria Jimenez, Empar Jimenez

  • Ai grijă de planeta ta. Bleah! Deșeurile, de Nuria Jimenez, Empar Jimenez – este cartea care completează seria “Ai grijă de planeta ta”, din care copiii află cum se formează deșeurile, vor înțelege ce pot face ca să scape de ele și ce s-ar întampla dacă, în viața noastră cotidiană, am lăsa toate gunoaiele să se adune. O lecție foarte importanță de care trebuie să ținem cont zi de zi.

Deseurile. Ai grija de planeta ta - Nuria Jimenez, Empar Jimenez

  • Să avem grijă de planeta noastră. Cărți cu clapete, de Katie Daynes, Ilaria Faccioli – picii află că planeta Pământ este singura noastră casă și cum unii oameni nu prea au avut grijă de ea. Astfel descoperă ce nu a mers bine până acum și ce pot să facă în direcția pretejării planetei noastre. Cartea subliniază nevoia majoră de a proteja Pământul și grija pe care trebuie să i-o purtăm zi de zi prin acțiunile noastre.
  • Sa avem grija de planeta noastra. Carti cu clapete - Katie Daynes, Ilaria Faccioli
  • Să protejăm mediul, editura Casa –  din această cărticică cu pagini cartonate copiii află că natura trebuie protejată și ce putem face pentru acest lucru. Fiecare pagină se ocupă de un subiect anume. Micii cititori descoperă importanța pădurilor și a mărilor, cum se poate economisi apa, cum se generează curentul electric, care vehicule poluează atmosfera, de ce pericole sunt amenințate animalele și de ce trebuie să sortăm deșeurile pe care le producem.

  • Gardienii planetei. Cum să fii eroul Pământului, de Clive Gifford, Jonathan Woodward – cei mici află că Pământul este în pericol și că e momentul sa acționeze ca să aibă grijă de el. Această carte îi invață cum să devină eroi chiar de la ei de acasă, un păzitor al animalelor salbatice, prietenul pădurii și mult mai mult decât atât. Vor mai găsi informații prețioase despre: cum sa producă compost din resturile alimentare, cum să reducă ambalajele din plastic și să protejeze animalele sălbatice.

Gardienii planetei. Cum sa fii eroul Pamantului - Clive Gifford, Jonathan Woodward

  • Hai să salvăm planeta. 101 soluții care pot schimba lumea, editura Litera – Cei mici înțeleg că efectele poluării, ale încălzirii globale și distrugerile asupra planetei noastre nu au fost nicicând mai vizibile ca în prezent. Această carte abordează și explică problemele globale pe care este necesar să ni le asumăm acum și propune 101 lucruri inteligente, practice și distractive pe care copiii le pot face pentru a-și determina familia, școala și pe cei apropiati să fie mai prietenoși cu mediul.

 

Hai sa salvam planeta. 101 solutii care pot schimba lumea

 

  • 100 de luccruri despre planeta Pământ, editura Litera – câteva lucruri interesante despre care picii vor afla din această carte: “Uneori plouă cu stropi rosii”, “În fiecare minut aruncăm în ocean echivalentul unui camion de plastic”, “Un vulcan a provocat cândva un an fără vară”, “În marea extincție au pierit 96% dintre speciile marine”.

100 de lucruri despre planeta Pamant

 

  • Greta. Fata care schimbă lumea, de Viviana Mazza – pentru copilași mai mari, această carte prezintă povestea Gretei, o adolescentă care luptă împotriva schimbărilor climatice și a crizei ecologice. Include o trecere în revistă rapidă a prietenilor Gretei, adolescenți din alte țări care s-au alăturat mișcării climatice inițiate de Greta și un studiu exhaustiv asupra schimbărilor climatice.

 

Greta. Fata care schimba lumea - Viviana Mazza

 

Să vă fie de folos!