Ești deja părinte sau viitor părinte? Iată câteva motive pentru care este important să îi citești copilului tău încă de când e foarte mic, pe lângă motivele pe care le știau deja.

  • Copiii cărora li se citește o carte pe zi vor auzi cu aproximativ 290.000 de cuvinte mai mult până la vârsta de cinci ani, decât copiii cărora nu li se citește cu regularitate.

  • Copiii care aud mai multe cuvinte vor fi mult mai pregătiți să vadă acele cuvinte scrise când vor ajunge la școală. Deci vor putea învăța mai repede și mai ușor să citească.

  • Cuvintele pe care  copiii le aud în cărți vor fi cuvinte mult mai complexe și dificile decât le aud doar vorbind cu părinții lor și cu alte persoane din jurul lor, iar asta le va îmbogăți vocabularul zi de zi.

  • De exemplu, o carte pentru copii poate fi despre pinguinii din Antarctica – astfel copilul ia contact cu noi cuvinte și concepte pe care este putin probabil sa le intalneasca în conversațiile de zi cu zi.

  • De asemenea, să ne gândim că de multe ori dupa ce citim o carte, copiii încep să puna intrebari și să discutam cu ei despre cele citite, iar această discuție „extra-textuală” va întări cuvintele pe care copiii le aud.

Acestea sunt concluziile unui nou studiu realizat Jessica Logan, profesor de Stiintele Educatiei la The Ohio State University. Autoarea explică faptul că acest decalaj de cuvinte între copiii cărora li se citește și copiii cărora nu li se citeste ar putea fi cheia în explicarea diferențelor de vocabular și abilităților de citire (de mai târziu) între copii. Da, copiii sunt diferiți, au ritmul lor propriu de dezvoltare, da este clar că există niște beneficii reale pentru copiii cărora părinți le citesc povești încă de mici

"Young children whose parents read them five books a day enter kindergarten having heard about 1.4 million more words than kids who were never read to."

Și să ne gândim că lectura, mai ales cea de seara, poate fi un moment de conectare între părinte și copil, un timp special petrecut alături de cel mic. Așa că înurajăm cititul, mai ales înainte de culcare, sub pătura pufoasă şi călduroasă, în pijamale din bumbac fin, care mângâie pielea copilului și lăsați-vă purtați împreună pe tărâmul imaginaţiei.

Tu ce povești îi citești copilului tău?