Urmeaza sa nasti in curand si nu stii sigur daca ai ales tot ceea ce va avea nevoie bebelusul tau in primul an de viata? Stim ca exista zeci de modele de liste cu lucruri necesare unui bebelus, insa de unele s-ar putea sa nu ai nevoie cu adevarat. Pentru a-ti veni in ajutor, in continuare iti vom prezenta 10 lucruri pe care noi le consideram indispensabile in primul an de viata al bebelusului! 

1.Scaun auto 

Scaunul auto este indispensabil daca ai masina personala sau daca vei merge cu masina altcuiva ori chiar si cu taxiul. Bebelusii si copii nu pot fi tinuti in brate pe timpul transportului, deoarece riscurile sunt foarte mari. Multi parinti considera ca este mai sigur sa tina bebelusul in brate, lucru total gresit. Chiar si la o frana mai puternica, nu neaparat in caz de accident, bebelusul poate scapa din maini, deoarece instinctul adultului este sa se protejeze sau poate sa se loveasca de scaunul din fata. Asadar, scaunul auto adaptat varstei bebelusului este obligatoriu si este prevazut si de legislatie. 

 

Pentru o siguranta sporita, este important sa alegi un scaun auto adecvat fixarii cu spatele la sensul de mers - Rear Facing (RF). Astfel, copilul este mult mai protejat, deoarece in cazul unei frane sau al unui impact, corpul sau nu va avea tendinta de a veni in fata. Este recomandat RF prelungit, nu doar in primul an de viata. Astfel, in functie de greutatea, inaltimea si varsta copilului, scaunele auto omologate, de la producatori de renume, permit Rear Facing pana in jurul varstei de 5-7 ani sau pana cand copilul ajunge la 25 kg sau depaseste inaltimea de 125 cm, urmand ca mai apoi sa se foloseasca un alt scaun auto adecvat, cu fata la sensul de mers, cu inaltator, perfect pana la 36 kg si aproximativ 145 cm. 

2.Cadita pentru bebelus 

In primul an de viata, cadita pentru bebelus iti va face viata mult mai usoara. In functie de spatiul avut la dispozitie, poti cumpara o cadita pliabila sau una fixa. De asemenea, pentru a-ti fi mai usor, iti recomandam o cadita cu picioare inalte, pentru a nu te apleca. In primele luni de viata, este recomandat sa alegi si un suport pentru nou nascut, pentru a-ti fi mult mai usor sa speli bebelusul fara emotii. 

3.Produse speciale pentru îngrijire 

Un gel de dus de tip syndet este tot ce are nevoie un bebelus pentru spalare din cap pana in picioare. Este important ca produsele de ingrijire sa nu aiba parfum sau uleiuri esentiale, ce pot provoca iritatii si dermatite de contact. Vei mai avea nevoie de ser fiziologic, o crema de scutec in caz de iritatii. 

4.Biberoane 

Chiar daca planuiesti sa alaptezi, este bine sa ai un biberon in casa. Nu stii niciodata ce se poate intampla, iar bebelusul va trebui hranit de altcineva fie cu lapte praf, fi cu lapte matern din rezerva. 

5.Pompa de sân 

Alaptarea este usoara pentru unele femei si nu au nevoie de pompa de san, insa in cazul unei supraproductii, pana se regleaza lactatia, este important sa folosesti o pompa pentru a scoate surplusul de lapte si pentru a evita diversele complicatii de tipul canalelor infundate sau chiar si mastitei. 

6.Sterilizator 

Desi bebelusul nu ar trebui sa creasca intr-un mediu perfect steril, sunt unele lucruri ce necesita sterilizare pentru a nu cauza imbolnaviri. Printre acestea se numara si biberoanele si tetinele, iar pentru a nu fierbe mereu apa, mai ales daca bebelusul este hranit cu formula, cel mai bine este sa alegi un sterlizator. 

7.Masă de înfășat

Masa de infasat iti va fi ,,cea mai buna prietena” cel putin un an, deoarece nu va trebui sa te apleci de cateva ori pe zi pentru a schimba bebelusul si astfel vei scapa de dureri de spate. Poti opta pentru o masa de infasat clasica sau pentru o comoda multifunctionala, ce are deasupra si o masa de infasat. 

8.Umidificator de aer 

Acest aparat este bun nu doar pentru bebelusi, dar si pentru adulti. Iarna, incalzirea prin calorifer sau chiar si prin podea, poate usca aerul si de aici pot aparea diverse neplaceri: ochi uscati si rosii si nas uscat. Un umidificator rezolva aceasta problema neplacuta. 

9.Body-uri 

In primul an, garderoba bebelusului va fi compusa in principal din body-uri si pantalonasi sau fustite. Body-urile pot fi purtate atat ziua, dar si noaptea, ca atare sau sub alte piese vestimentare. Cand alegi un body copii, cel mai important este materialul: este important sa fie natural, iar vopseaua sa nu fie de calitate indoielnica, pentru a nu afecta pielea bebelusului. 

 

 

10.Sac de dormit 

 

Ultimul lucru din aceasta lista este un sac de dormit. Desi multi ani bebelusii au fost inveliti cu paturici pufoase, acestea sunt foarte periculoase mai ales in primul an de viata, deoarece bebelusii se pot sufoca. Astfel, cel mai simplu este sa alegi un sac de dormit special pentru bebelusi, pe care sa il folosesti in sezonul rece si chiar si toamna si primavara. Sunt si saci de dormit special realizati pentru vara, daca serile sunt mai racoroase. 

 

Speram ca aceasta lista sa iti fie de folos!