Beneficiile meselor în familie
Știai că o activitate care poate fi considerată banală poate aduce foarte multe beneficii copilului tău, cum ar fi: îi va îmbunătăți performanța școlară, îi va crește stima de sine, îi va îmbunătăți sănătatea cardiovasculară și îi va reduce riscul de abuz de substanțe, depresie și obezitate? Da, obiceiul zilnic al meselor în familie poate aduce toate aceste beneficii copiilor tăi, o demonstrează numeroase studii și cercetări. Asta pentru că ne conectam unii cu alții și ne deconectăm de la agitația zilnică, ecrane și activități stresante. Mesele în familie sunt considerate extrem de importante și au o serie de beneficii pentru copii și pentru întreaga familie. Mai jos vă prezentăm cele mai importante dovezi și concluzii obținute din cercetările pe această temă:
-
Comportament alimentar mai sănătos: Un studiu publicat în jurnalul "Journal of the American Dietetic Association" a constatat următorul lucru: copiii care mănâncă în familie au tendința de a consuma mai multe fructe, legume, cereale integrale și lactate, în comparație cu copiii care mănâncă separat sau în fața televizorului. De asemenea, acești copii au avut un aport mai mic de alimente nesănătoase, precum băuturile îndulcite și alimentele procesate. Un alt studiu publicat în jurnalul "Pediatrics" a arătat că mesele în familie sunt asociate cu un comportament alimentar mai sănătos la copii și adolescenți. Participarea la mesele în familie a fost corelată cu o frecvență mai scăzută a consumului de alimente procesate, o mai mare disponibilitate spre consumul fructelor și legumelor acasă și o mai mare implicare a părinților în alegerea și pregătirea alimentelor.
-
Performanța școlară și dezvoltarea socio-emoțională: Un studiu realizat de Universitatea de Stat din Michigan pe copii de la vârste fragede până la adolescență, a constatat că cei care mănâncă în familie de cel puțin trei ori pe săptămână au avut o performanță academică mai bună și o dezvoltare socio-emoțională mai sănătoasă. Acești copii au obținut rezultate mai bune la testele standardizate și au prezentat un comportament mai adecvat, comparativ cu copiii care nu au avut mese în familie regulate. Un alt studiu realizat de Universitatea din Illinois a constatat că atunci c\nd cei mici participă la mese în familie, au o performanță academică mai bună și un vocabular mai bogat. De asemenea, acești copii au avut o mai mare probabilitate de a-și exprima opiniile și de a lua decizii în cadrul familiei.
-
Îmbunătățirea sănătății mentale și emoționale: Un studiu publicat în jurnalul "Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine" a constatat că adolescenții care mănâncă frecvent în familie au un nivel mai scăzut de simptome depresive și de stres, precum și o mai mare satisfacție cu viața lor. Participarea regulată la mese în familie a fost asociată și cu o reducere a comportamentelor problematice, cum ar fi consumul de alcool și droguri în rândul adolescenților.
-
Gestionare mai eficientă a situațiile de bullying: Cercetările publicate în JAMA Pediatrics în 2014, pe baza unui sondaj efectuat pe aproape 19.000 de studenți, au găsit asocieri clare între hărțuirea cibernetică (cyberbullying) și anxietate, depresie și abuzul de substanțe. Și având în vedere că 1 din 5 tineri se confruntă cu o anumită formă de hărțuire cibernetică, aceasta este o problemă majoră. Cu toate acestea, adolescenții care au luat cina cu familiile lor (ideal de patru sau de mai multe ori pe săptămână) au raportat mai puține probleme ca urmare a faptului că au fost hărțuiți. Autorii studiului notează cum contactul mai frecvent cu familia facilitează o comunicarea deschisă între copii și părinții lor.
-
Stabilitate familială și rezistență la stres: Participarea la mese în familie regulate poate ajuta la crearea unui mediu familial stabil și la dezvoltarea unei rutine sănătoase. Aceasta poate oferi copiilor un sentiment de securitate și rezistență la stres, ajutându-i să se dezvolte într-un mod echilibrat și să-și gestioneze mai bine emoțiile. Un studiu publicat în jurnalul "Journal of Marriage and Family" a constatat că mesele în familie sunt asociate cu o legătură familială mai puternică și o mai mare coeziune familială. Participarea la mesele în familie a fost corelată cu o comunicare mai deschisă, o mai mare încredere și o mai mare satisfacție familială. Un sondaj din 2022 al Asociației Americane de Sănătate a constatat că 91% dintre părinți au raportat că familiile lor sunt semnificativ mai puțin stresate atunci când iau mesele împreună în mod regulat (acea masă nu trebuie să fie neapărat cina).
Acestea sunt doar câteva exemple de studii care au evidențiat beneficiile mesei în familie. Este important de menționat că rezultatele pot varia în funcție de circumstanțele individuale și de dinamica familială, dar există o tendință generală care susține importanța acestor momente pentru dezvoltarea și bunăstarea copiilor și a familiilor. Evident, fiecare familie este diferită, iar conectarea cu copilul poate avea loc și în afara meselor, ceea ce este minunat. Dar dacă nu există acest timp și disponibilitate, măcar timpul poate fi recuperat cu o cină în familie.
Surse:
Lasă un comentariu