Una dintre cele mai infricosatoare situatii prin care trec parintii unui copil este momentul cand acesta are febra si frisoane. Cu toate ca poate parea greu sa iti controlezi emotiile, trebuie sa stii ca in marea majoritate a cazurilor, frisoanele nu reprezinta altceva decat un mecanism de aparare a corpului, nu o problema foarte grava. Astfel, este necesar sa te calmezi inainte de toate, sa suni medicul de familie sau pediatrul si sa urmezi instructiunile pe care ti le va da. 

 

Frisonul este caracterizat de o senzatie de frig acut, insotit de spasme musculare si este deseori insotit de febra. Cel mai adesea, copiii au frisoane din cauza virozelor sau altor infectii usoare, insa este bine sa ceri intotdeauna parerea unui specialist. 

Principalele cauze ale frisoanelor 

Asa cum am mentionat deja, frisoanele sunt insotite de febra, ceea ce semnaleaza prezenta unei infectii, indiferent de tipul acesteia: virala sau bacteriana. Astfel, in topul cauzelor frisonului la copii se afla urmatoarele afectiuni: 

 

  • amigdalita

  • viroza

  • gripa

  • infectiile gastrointestinale 

  • infectii ale sinusurilor

  • infectii urinare 

  • infectii ale urechii 

  • pneumonie

  • mononucleoza 

  • meningita

  • sepsis.

 

Alte cauze ale frisonului la copil pot fi: malnutritia si expunerea la rece. 

Ce sa faci daca observi frisoane la copil

Pana ajungi la un medic sau pana iei legatura prin telefon cu medicul de familie sau cel pediatru, poti ameliora frisoanele si starea de disconfort a copilului urmand cateva sfaturi. 

In primul rand, nu imbraca prea gros si nici nu il inveli cu paturi groase sau prea multe. Este suficient sa il imbraci subtire, intr-un body copii si sa il invelesti cu o paturica subtire. Mai ales cand vine vorba despre bebelusi, acestia nu isi pot regla temperatura corpului si poti accentua febra si frisoanele prin supraincalzire. 

 

 

Apoi, asigura-i copilului o hidratare corecta. Ii poti oferi lapte matern, lapte praf, ceaiuri, apa, toate la temperatura camerei. Astfel, se va simti mult mai bine si va ajuta organismul sa inlocuiasca pierderile de lichide si sa lupte cu febra. 

Temperatura din camera joaca un rol foarte important: nu trebuie sa fie foarte cald, deoarece va accentua febra, dar nici frig, deoarece frisoanele vor fi din ce in ce mai puternice. In niciun caz nu porni aerul conditionat sau vreun ventilator in cazul in care ti se pare cald in camera. Cel mai bine este sa deschizi geamul, daca nu este iarna sau daca temperaturile nu sunt foarte scazute (toamna si primavara). 

Ce nu trebuie sa faci in caz de frisoane

Foarte multe persoane aleg leacurile ,,babesti” ca prim tratament pentru frisoane si febra, ceea ce va face mai mult rau. Sosete cu otet, frectii sau comprese cu spirt si cartof si alte leacuri casnice pot fi extrem de periculoase, mai ales daca vorbim de bebelusi. Vorbim chiar si de afectarea functiei hepatice sau a celei renale, deoarece alcoolul din spirt si din otet se absoarbe foarte usor prin piele in cazul copiilor si bebelusilor. 

 

De asemenea, nu trebuie nici sa dai copilului tratament inainte de a vorbi cu un medic. La nevoie, daca temperatura urca rapid, poti administra un antitermic pana ajungi fie la spital, fie la medicul specialist, in functie de simptome. 

 

Nu este indicat nici sa pun comprese reci pe copil sau sa ii faci baie cu apa rece, doarece ii poti provoca un soc termic. 

 

In concluzie, daca observi frisoane la copil, cel mai bine este sa iei legatura cu un medic specialist si sa nu aplici remedii casnice.