Prima jumatate de an din viata bebelusului tau a trecut parca intr-o clipita. Cu siguranta ai observat si tu ca tot ce a fost mai greu a trecut pana acum. Teoretic, bebe nu se mai trezeste atat de des noaptea, ziua este mult mai activ, colicii ar trebui sa fie doar o amintire. De acum, incep noi provocari, dar care cu siguranta vor fi mult mai usor de depasit. Varsta de 6 luni vine cu realizari importante, despre care vom discuta in cele ce urmeaza. 

Alimentatia bebelusului la 6 luni 

Varsta de 6 luni este recomandata de catre specialisti ca fiind perioada ideala pentru diversificare. De acum, bebelusul tau poate incepe sa manance si altceva in afara de lapte, insa trebuie sa stii ca este un proces de durata. Cu toate ca varsta de 6 luni este standard pentru inceperea diversificarii, exista si cazuri in care se poate incepe mai devreme sau mai tarziu, in functie de dezvoltarea copilului, de tipul de lapte pe care il manca si de alti factori. 

 

Inainte de diversificare, pediatrul va consulta bebelusul si va stabili cand este perioada optima pentru introducerea alimentelor si de asemenea iti va spune si cum sa procedezi. Iti poti da seama ca bebelusul este pregatit pentru diversificare daca poate sta singur in fund, daca prezinta un interes tot mai mare pentru mancare (spre exemplu daca intinde manutele spre mancarea ta si daca saliveaza excesiv) si daca pare ca se satura tot mai greu cu lapte. 

 

Pentru ca diversificarea sa fie un proces cat mai simplu, fa o lista cu lucruri necesare inainte de marele eveniment. Nu uita sa cumperi si cateva salopete bebelusi adecvate varstei, deoarece s-ar putea ca primele incercari de a manca sa pateze inevitabil hainele, asa ca vei schimba destul de multe hainute pe zi. 

 

Un alt lucru extrem de important pentru diversificare, ce iti va face viata mai usoara este baveta. La Bebe Kiki vei gasi bavete adorabile, atat pentru fetite, dar si pentru baietei, in diferite culori si cu modele adorabile. Bavetele sunt produse in Romania, sunt realizate din bumbac si pot fi spalate foarte usor. Bavetele sunt utile si pentru perioadele in care bebelusul saliveaza excesiv, pentru a nu-l schimba de imbracaminte foarte des. 

 

 

Primele cuvinte 

Dupa ce bebelusul a implinit 6 luni, va incepe sa ,,vorbeasca” mult mai mult si este posibil sa inceapa sa spuna ,,mama” sau ,,tata”. Bineinteles, nu te astepta ca aceste cuvinte sa fie clare, insa pe masura ce zilele vor trece, este posibil sa pronunte din ce in ce mai bine aceste doua cuvinte sau unul dintre ele. 

Aparitia primilor dintisori 

Nu este o regula ca primii dintisori sa iasa la 6 luni, insa cel mai adesea aceasta este varsta la care se pot observa umflaturi ale gingiilor si alte semne clare ale dentitiei. Probabil ai auzit ca eruperea dintilor este o perioada dificila pentru bebelusi, insa nu te ingrijora inainte de vreme. Unii copii nici macar nu simt aceasta perioada: in afara de salivatie excesiva, nu au alte simptome. Alti bebelusi pot fi agitati, pot avea febra si alte simptome, insa cel mai bine astepti sa vezi cum evolueaza lucrurile. 

Alte schimbari la bebelusul de 6 luni 

Alte schimbari notabile sunt legate de somn si de aspectul bebelusului. Cel mai multi bebelusi incep sa doarma mai mult de 5 ore legate pe noapte, ideal 6. De asemenea, incep sa se miste in somn, asa ca nu trebuie sa te alarmezi. Asigura-te doar ca nu se poate lovi sau ca nu exista vreun pericol de sufocare, cum ar fi o paturica sau o jucarie si totul va fi bine. In ceea ce priveste aspectul, tot la 6 luni este foarte posibil ca ochii bebelusului sa isi stabilizeze culoarea. Desi s-a observat ca si dupa aceasta varsta se pot schimba, cei mai multi bebelusi vor avea aceeasi culoare prezenta de la 6 luni. 

In incheiere, speram ca te-au ajutat toate aceste informatii despre bebelusul la 6 luni!