Daca nu te-ai mai confruntat pana acum cu asa ceva, trebuie sa stii ca si bebelusii sughit, uneori chiar mai des decat ai crede. De aceea, este bine sa te pregatesti si sa poti face diferenta intre un sughit ce apare din motive normale sau unul care ar putea indica o problema. In cele ce urmeaza, iti vom prezenta cateva cauze ale sughitului la bebelusi, cum il poti alina si cand poate fi un motiv de ingrijorare ce te va trimite la medic. 

Cauzele sughitului la bebelusi 

Inainte de a-ti prezenta posibilele cauze, trebuie sa iti explicam cum se manifesta sughitul la bebelus. Ca si in cazul adultilor, sughitul este o contractie a diafragmei. In primele luni de viata, bebelusii nu au complet dezvoltate conexiunile neuronale care controleaza diafragma, de aceea iti vei auzi bebelusul sughitand destul de des. Acest gest involuntar are un rol protector, deoarece impiedica lichidele sa ajunga in plamani, din cauza unei neconcordante intre inghitire si respiratie. Aceasta are fi prima cauza a sughitului la bebelusi. 

O alta posibila cauza ar fi adaptarea organismului la mediul inconjurator. In primele luni de viata, bebelusii isi desavarsesc reflexul de a respira si invata cum sa inghita astfel incat sa nu se inece. Dupa 9 luni petrecute in uter, unde nu au avut nevoie de aceste reflexe, exista o mica perioada de acomodare. Pe masura ce bebelusul creste, vei observa ca sughiturile se raresc. 

Bebelusii sughita frecvent si imediat dupa masa, mai ales cand le este foarte foame sau daca din anumite motive ,,inghit” si aer, exact ca si in cazul adultilor. 

Un lucru important de mentionat este faptul ca sughitul poate dura cateva secunde, cateva minute sau chiar o ora. Chiar daca tie ca adult ti se pare inconfortabil sa iti privesti bebelusul, trebuie sa stii ca pe el nu il deranjeaza asa cum ti se pare, ba chiar unii bebelusi sughit in somn. 

Si mai trebuie sa iti spunem un lucru pe care suntem siguri ca il vei considera adorabil: bebelusii sughit chiar si cand se afla in burtica mamei. Acest lucru se intampla cand lichidul amniotic ajunge in plamani si este semn ca organele se dezvolta corect. 

Cum poti alina bebelusul? 

Asa cum probabil stii si tu, nu exista remediu pentru sughit, asa ca tot ce poti face este sa nu te panichezi, mai ales ca pe bebelus nu il deranjeaza. Daca dureaza de prea mult timp, poti sa ii oferi putin lapte (sau apa dupa 6 luni). Poti incerca si sa il ajuti sa dea aerul afara si astfel sughitul se va potoli imediat. 

Iti sugeram sa nu incerci metode ,,babesti” de tratare a sughitului, cum ar fi o sperietura sau respiratul intr-o punga, deoarece vei speria bebelusul si unele pot fi chiar periculoase. Cel mai simplu este sa astepti incheierea sesiunii de sughitat. 

O alta metoda de evitat este infofolirea bebelusului. Unele persoane considera ca bebelusii sughit cand le este frig, ceea ce este total nedevarat. Imbraca bebelusul in conformitate cu anotimpul si temperatura ambientala. Mai ales noaptea, cel mai bine se va simti intr-un body copii, sosetele si un saculet de dormit, daca nu este iarna.

body copii

Cand trebuie sa mergi la medic? 

Sunt cateva situatii in care trebuie sa te prezinti la medic. Prima este in momentul in care sughitul este insotit de dinsconfort, nervozitate, plans sau voma, caz in care trebuie sa te prezinti cat mai repede la medic. 

Sughitatul zilnic sau des ar trebui sa dispara dupa varsta de 9 luni, insa daca observi episoade de sughit foarte dese chiar si dupa un an, ar fi bine sa mergi la un consult. La aceasta varsta, sughitul des poate fi un semn de reflux gastroesofagian, laringita sau diverse afectiuni ale sistemului nervos central. 

Asadar, daca bebelusul tau sughite des, nu este deranjat de acest aspect, nu are alte simptome si inca nu a implinit 1 an, cel mai bine ar fi sa te relaxezi si sa accepti situatia.